Otten slaat terug

Geroyeerde FvD-senator Henk Otten doet aangifte tegen Baudet vanwege smaad

25 juli 2019 11:13 Aangepast: 25 juli 2019 13:08
Thierry Baudet en Henk Otten Beeld © ANP

De gisteren uit Forum voor Democratie gezette senator Henk Otten verwerpt de beschuldiging van de leiding van de partij dat hij heeft gefraudeerd met overheidssubsidie voor politieke partijen. Otten kondigde vanmorgen op Twitter aan aangifte te doen wegens smaad tegen partijleider Baudet en bestuursleden Rob Rooken en Paul Frentrop.

"Aangezien de ongefundeerde beweringen van het bestuur mijn goede naam en reputatie ernstig beschadigen.” Ook roept hij Forum op de jaarrekening 2018 openbaar te maken.

Tegen de politieke redactie van RTL Nieuws zegt Otten dat hij een gerenommeerde advocaat in de arm heeft genomen. Met hem gaat hij de aangifte eerst zorgvuldig voorbereiden. "Dus vandaag zal ik nog geen aangifte doen.” 

Cijfers geheim houden

Volgens Otten houdt Forum de cijfers geheim omdat anders zou blijken dat partij prominent Rob Rooken voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam 450.000 euro aan de campagne heeft uitgegeven. Forum haalde bij die verkiezingen 3 zetels.

Otten zegt dat hij 'alles op alles' heeft moeten zetten om de partij weer financieel solide te maken. "Ik roep daarom het bestuur op de jaarrekening vandaag nog integraal te publiceren.” Volgens de voormalig penningmeester van Forum voor democratie hebben de leden en de kiezers daar recht op.

Melding bij Binnenlandse Zaken

Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat Forum voor Democratie heeft gemeld dat mogelijk fraude is gepleegd met overheidssubsidie. Een woordvoerder verklaart echter dat uit de stukken zoals die zijn ingeleverd, vooralsnog niet blijkt dat sprake is van fraude.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Forum voor Democratie zet Henk Otten uit de partij

Accountant akkoord

Over de vermoedelijke fraude die de leiding van FvD aangrijpt om Otten uit de partij te zetten, schrijft Otten dat het gaat om betalingen aan de bv van Robert Baljeu. Die ‘heeft heel veel werkzaamheden voor FD verricht de afgelopen jaren, was onderdeel van het kernteam en heeft 2 jaar keihard gewerkt aan de succesvolle uitbouw van FvD.”  Baljeu is eind april ontslagen en ook uit de FvD statenfractie in Noord Holland gezet.

Otten schrijft dat deze zaak ‘puur een kwestie van een boekhoudkundige verdeling van de kosten’ is. Volgens Otten is de externe accountant hier destijds mee akkoord gegaan. "Van subsidiefraude, zoals het bestuur beweert is absoluut geen sprake."

Geen reactie Forum

In zijn tweets schrijft Otten dat de zaak ook is besproken in de Eerste Kamerfractie van Forum op 9 juli. Diverse fractieleden zouden er bij de leiding van de partij op hebben aangedrongen ‘de zaak op te lossen in plaats van steeds verder te escaleren’. Maar de partijleiding weigerde dat.

De leiding van Forum reageert vandaag niet op het relaas van Otten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Henk Otten na crisis partijbestuur FvD: 'Ik ga gewoon de Senaat in'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore