Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Politiek

Ministers op Instagram: gelikte kiekjes en konijnenexplosies

25 juli 2019 06:15 Aangepast: 25 juli 2019 13:20
Premier Mark Rutte maakt een selfie met de leden van een stembureau. Beeld © ANP

In bezweet shirt in de sportschool, in een helikopter vliegend over Aruba of een kiekje van gehaktballen in de pan. Op Instagram geven Nederlandse ministers een kijkje in hun werk en soms in hun privéleven. "Het hoort er tegenwoordig bij, hè?"

Premier Mark Rutte (54.600 volgers) met Apple-ceo Tim Cook in het Torentje, Rutte met het vliegtuig naar Parijs, Rutte op bezoek in India, Rutte met collega's en de lunch in de ministerraad. Op het menu: quiche van buitenbeentjes, groentes die niet aan de standaard afmetingen voldoen.

Of Minister van Financiën Wopke Hoekstra (2279 volgers) voor de klas, in de Tweede Kamer en bij de G20-top. Maar ook een tekening van Hoekstra's kinderen, selfies met zijn vrouw Liselot en foto's en filmpjes in de sportschool.

Gescheurde broek

Waar het Instagram-account van onze premier een aardige inkijk geeft in zijn werkende bestaan - voor privéfoto's ben je aangewezen op de roddelbladen - geven andere bewindslieden tegenwoordig meer weg van hun persoonlijke leven.

De reden, zo laten diverse woordvoerders weten, ze vinden het 'leuk'. Zo plaatst justitieminister Ferd Grapperhuis (3497 volgers) 95 procent van zijn posts zelf, laat een woordvoerder weten. En daarin vertelt hij de ene keer over projecten die hij bezoekt, en de andere keer over een gescheurde broek.

"Soms geven we hem input of beeld. We checken niet alles, maar geven soms wel advies over het gebruik van hashtags", aldus de zegsman van Grapperhuis.

Twee mensen in dienst

Waar Geert Wilders (die natuurlijk geen minister is, maar wel heel veel volgers heeft: 83.800) en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (5663 volgers) hun accounts zelf beheren, geldt dat niet voor premier Rutte.

De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat er twee mensen in dienst zijn voor de sociale media. "Die beheren de accounts en plaatsen de berichten." Op de ministeries vallen sociale media binnen de portefeuille van de communicatiemedewerkers.

Partij, privé en obligaties 

Aantrekkelijk beeld is leidend voor de posts, laat de RvD-woordvoerder weten. "De premier is wel nauw betrokken bij wat er geplaatst wordt." Het zijn vaak foto's die medewerkers hebben gemaakt, en soms een filmpje dat Rutte zelf opneemt. 

Een woordvoerder van minister Hoekstra laat weten dat hij zelf bepaalt wat er geplaatst wordt, maar dat anderen het voor hem doen. "Het CDA plaatst partij- en privé gerelateerde content. Financiën zorgt voor de plaatsing van content vanuit het ministerie, zoals bij de uitgifte van de groene obligaties of het bezoek van een buitenlandse minister."

Gehaktballen van Wilders

Wat maakt een account geslaagd? Moet je een duidelijk verhaal hebben? Zo valt de gehaktballen-foto en die met sperziebonen met piepers op het account van Geert Wilders enigszins uit de toon bij alle politieke beelden. 

Communicatiestrateeg Kaj Leers zegt desgevraagd dat een Instagram-account tegenwoordig wel onmisbaar is voor bewindslieden. "Het is de manier om wat van jezelf te laten zien." Bovendien, zegt hij, willen juist Instagram-gebruikers inkijkjes in iemands leven.

"Voor iedereen op Instagram geldt wel: wat is je doel?", zegt Leers. Dus wat wil je uitstralen, wat wil je laten zien? Selfies met je vriendin, voorzien van wat lossere teksten ('Jazzz met m'n meizzzje'), zoals minister De Jonge, kan prima denk hij.      

Vier konijnen bij de familie Hoekstra

"Instagram gebruiken voor kiekjes in de trant van 'en toen was de premier daar' en 'en toen gaf de premier een hand aan Donald Tusk' zou ik afraden." Een mix van privé en zakelijk is volgens hem beter.

Zo weten volgers van Hoekstra dat er onlangs vier konijntjes op te halen waren, een gevolg van een buurmeisje dat het hok had laten openstaan, en was onderwijs- en cultuurminister Ingrid van Engelshoven vorige week nog aan het wandelen op Corsica.   

Strategisch inzetten

Overigens zijn er ook ministers die het medium niet gebruiken. Zo heeft landbouwminister Carola Schouten geen account, onderwijsminister Arie Slob en Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken ook niet, net als Wouter Koolmees (Sociale Zaken).

Verstandig? Leers meent dat een account er tegenwoordig wel bij hoort. Je kan zo niet alleen laten zien dat je naast minister ook mens bent, zegt hij. "Maar je hebt ook de regie over je eigen boodschap."

Bovendien kan het in een strategie passen van politici die net iets meer ambiëren dan hun huidige functie als minister. Hij doelt daarmee op minister Hoekstra. Door ook privéfoto's te plaatsen en meer van zich te laten zien dan minister van Financiën 'wil hij zich profileren met het oog op het partijleiderschap van het CDA'.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond het aantal volgers van Mark Rutte en Geert Wilders verkeerd vermeld. Zij hebben respectievelijk 54.600 en 83.800 volgers, niet 546.000 en 838.000 volgers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore