Undercover actie

Bureaumanager 50PLUS weg om wegmoffelen gift: 'Dom en naïef'

20 juli 2019 12:24
50PLUS-fractievoorzitter: Henk Krol. Beeld © ANP

De manager van het partijbureau van 50PLUS is weggestuurd omdat zij een gift wilde aannemen van 15.000 euro van een donateur. Dat heeft de partijvoorzitter Geert Dales bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

De Telegraaf heeft aan alle politieke partijen undercover 15.000 euro aangeboden. Volgens de wet moet geopenbaard worden als iemand in een jaar meer dan 4500 euro aan een partij geeft.

'Onaanvaardbaar'

50PLUS laat weten dat de gift op 3 mei aan de partij werd aangeboden. De bureaumanager heeft dit toen gemeld. De partijvoorzitter heeft daarna in een interne mail laten weten dat 50PLUS geen giften van onbekenden en donaties in contanten accepteert. Later bleek dat de medewerker toch bereid was het geld aan te nemen. 

Dom, naïef en niet aanvaardbaar, beoordeelt voorzitter Geert Dales van 50PLUS de actie. "Ik ben het vertrouwen in het beoordelingsvermogen van deze medewerker kwijt. Daarom nemen we afscheid van haar."

Baalt van het gedrag

Dales zegt dat hij toen hij van een mogelijke gift hoorde binnen de partij een mail heeft gestuurd waarin hij aangaf dat 50PLUS geen cash geld aanneemt. Desondanks heeft de manager volgens hem onderhandeld over het aannemen van het geld.

Dales baalt van het gedrag van de manager. "Ik had in het rijtje van SP, Forum en Partij voor de Dieren willen staan. Als bestuur zijn we tegen dit soort giften. Je mag bij ons niet eens cash je contributie betalen."

Partijvoorzitter Geert Dales, in mei 2018. Partijvoorzitter Geert Dales, in mei 2018.

Opheldering

Volgens De Telegraaf wilden meerdere partijen helpen om de wet te omzeilen in ruil voor het geld. VVD, D66, ChristenUnie en DENK raadden aan om het bedrag op te knippen en familieleden als tussenpersoon te gebruiken, aldus de krant.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) gaat de partijen om opheldering vragen. "Hoewel de wet in materiële zin niet is overtreden omdat er geen gift is gedaan, lijkt een aantal partijen niet in de geest van de wet te handelen", aldus de minister in de krant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deel bestuur 50PLUS treedt af

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore