Ga naar de inhoud
Boerkaverbod

150 euro boete? 'Boerkadraagsters zullen zich niet laten afschrikken'

Een boerka Beeld © ANP

Het boerkaverbod dat 1 augustus ingaat, zorgt er vooral voor dat vrouwen meer thuis zullen blijven omdat ze banger zijn. Een boete zal ze ook niet snel tegenhouden om een boerka te dragen, zeggen betrokkenen en boerkadragers. "Heel jammer dat vrouwen in een vrij land als Nederland bestraft worden om hun kleding."

"Mijn buurvrouw draagt haar hele leven al een boerka. Ze is wat ouder en zei me onlangs dat ze bang is of ze nog wel over straat kan in haar boerka", zegt de Haagse advocaat Famile Arslan. De in Turkije geboren advocaat staat 'boerkaslachtoffers' bij en droeg tijdens haar jeugd ook gezichtsbedekkende kleding. 

"Dat verbod is symboolpolitiek. Het enige wat je hierdoor krijgt, is dat vrouwen bang worden en vaker binnen blijven. Maar het zal ze niet afschrikken om hun boerka te dragen. Het is een traditie. Vergelijkbaar met klederdracht. Daar neem je niet zomaar even afstand van."

VVD,
Lees ook:
VVD, CDA en PVV vinden handhaving boerkaverbod te mild: 'Het moet veel dwingender'

Vanaf 1 augustus gaat het verbod op gezichtsbedekkende kleding in. Boerka's, nikabs, maar ook helmen en bivakmutsen worden verboden in alle overheidsgebouwen, in de zorg, onderwijs en openbaar vervoer. Dat is de instructie aan alle burgemeesters en wethouders in Nederland. Wie zich er niet aan houdt, kan een boete van 150 euro krijgen van de politie.

Symboolpolitiek

Advocaat Arslan noemt het vooral symboolpolitiek. "Ik ben heel benieuwd hoe je dit gaat handhaven. Ga je echt vrouwen opwachten en die op de bon te slingeren? Wie heeft er nu last van deze vrouwen? Het gaat om nog geen 130 vrouwen in dit land."

Arslan denkt ook niet dat vrouwen hun boerka's uittrekken nu hun een boete van 150 euro boven het hoofd hangt. "Vrouwen zich laten zich niet afschrikken door 150 euro."

'Hou nikab gewoon aan'

De 23-jarige Karin (haar echte naam is bekend bij de redactie) draagt een nikab. Dat is een een sluier die het gezicht bedekt en alleen de ogen vrijlaat. Ook Karin is niet van plan haar kleding te veranderen door het verbod, laat ze weten.

Ze wil kort reageren op het aanstaande verbod. "Ik vind het jammer dat in een vrij land als Nederland, waar iedereen zichzelf mag zijn en mag geloven wat men zelf wil, vrouwen die hun geloof belijden bestraft worden vanwege hun bedekking. Vragen om tonen van het gezicht voor controle kan ook gewoon een oplossing zijn."

Kritiek op plannen

In een instructiedocument van minister Ollongren staat dat ambtenaren straks behoedzaam te werk moeten gaan als ze een boerka zien. De VVD, CDA en PVV vinden de plannen van het kabinet veel te slap.

Vooral de PVV heeft grote kritiek. "In onze PVV-initiatiefwet stond als straf een hechtenis van 12 dagen of een geldboete van 3350 euro en verplichte handhaving door de politie. Ollongren maakt er een zooitje van. Ze wil blijkbaar toch gedogen en ons land verder islamiseren." 

Handhaven

Of gemeenten massaal gaan handhaven? Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat Amsterdam, Den Haag en Utrecht hun ambtenaren de instructie zullen gaan geven dat ze, als ze iemand zien met een boerka of nikab, eerst vriendelijk vragen dit af te doen.

Als de persoon dat niet doet, zullen de ambtenaren de persoon verzoeken het pand te verlaten. Gebeurt dat niet, dan kan de politie ingeschakeld worden om een boete uit te delen. Alleen de politie kan die uitschrijven.

Belangrijkere zaken

Arslan ziet liever dat de politiek zich druk maakt om 'belangrijkere zaken.' "Er zijn zoveel andere grote problemen die bestreden moeten worden bestreden. Armoede, seksueel geweld, achterstand van vrouwen. Steek daar je aandacht in als politiek."

Boerkaverbod

  • Per 1 augustus is gezichtsbedekkende kleding als een boerka, nikab of integraalhelm in het openbaar vervoer, ziekenhuizen en onderwijs- en overheidsgebouwen verboden.
  • Houd je je niet aan de regels, dan kun je een boete van 150 euro krijgen.
  • Volgens het OM is het vervangen van de boete door een taakstraf niet mogelijk, omdat het om een boete van de laagste categorie gaat.

Wat moet een ambtenaar doen?

  • Zodra vertegenwoordigers van de overheid, ziekenhuizen en vervoerders een overtreder aantreffen, moeten ze die eerst op het verbod wijzen en vragen de gezichtsbedekkende kleding te verwijderen of het pand of vervoermiddel te verlaten.
  • In een instructiedocument staat: 'Vooropgesteld is het belangrijk om (...) te voorkomen dat de situatie escaleert'.
  • Dan kan worden gevraagd de gezichtsbedekkende kleding te verwijderen of de ruimte te verlaten.
  • Weigert iemand, dan kan het inschakelen van de politie aan de orde zijn.
Boete
Lees ook:
Boete voor overtreden boerkaverbod wordt 150 euro