Ontevreden over koers

Kamerlid verlaat Partij voor de Dieren, gaat onafhankelijk verder

16 juli 2019 13:49 Aangepast: 16 juli 2019 16:36
Femke Merel van Kooten verlaat de Partij voor de Dieren maar niet de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten verlaat de Partij voor de Dieren uit onvrede met de koers van haar partij. Ze geeft haar zetel niet terug en gaat als onafhankelijk Kamerlid door.

De PvdD versmalt eerder dan dat ze verbreedt en richt zich te veel op haar stokpaardjes, vindt Van Kooten.

Versmalling

Op Facebook schrijft ze daarover: "Steeds meer mensen vinden hun weg naar de PvdD, omdat zij verder kijken dan de partijnaam lang is en zich aangetrokken voelen tot het brede gedachtegoed, het 'Plan B', achter de smalle voordeur. Echter, tot mijn grote spijt zie ik eerder een versmalling dan een verbreding in de onderwerpen die PvdD tot haar 'core business' rekent."

Van Kooten werd in 2017 gekozen. Ze zegt dat ze als volksvertegenwoordiger wil 'strijden voor dier, natuur, milieu én mens'. "Deze verantwoordelijkheid voelde ik tijdens de verkiezingen in 2017 en is sindsdien alleen nog maar sterker, niet in de laatste plaats omdat ik nu behalve volksvertegenwoordiger ook moeder geworden ben."

Haar ongenoegen over de koers heeft ze naar eigen zeggen in de fractie uitgesproken. Toen bevredigend antwoord uitbleef, besloot ze voor zichzelf te beginnen.

Geroyeerd door de partij

De partij zegt in een reactie 'onverwacht geconfronteerd' te zijn met het vertrek van het Kamerlid. "PvdD is onaangenaam verrast dat Van Kooten-Arissen de zetel niet teruggeeft, maar ervoor kiest deze mee te nemen en verder te gaan als eenmansfractie." Vanwege de 'schade' die Van Kooten zou hebben aangebracht aan de partij, heeft het bestuur besloten haar te royeren als lid.

De fractie van de Partij voor de Dieren heeft na Van Kootens vertrek vier leden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marianne Thieme keert terug in Tweede Kamer na ziekte

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore