Ga naar de inhoud
Atoombommen op vliegbasis

NAVO verklapt slechtst bewaarde geheim van Nederland: kernbommen in Volkel

De luchtmachtbasis Volkel (archieffoto). Beeld © ANP

Het is een publiek geheim: de Amerikaanse kernwapens die opgeslagen liggen op de Nederlandse vliegbasis Volkel. Formeel werd het nooit bevestigd. Nu heeft de NAVO het toch – per ongeluk – toegegeven.

Dat heeft de Belgische krant De Morgen ontdekt. De aanwezigheid van de wapens staat in één – erg lange – zin in het rapport 'A new era for nuclear deterrence? Modernisation, arms control, and allied nuclear forces' dat werd opgesteld door de rapporteur van een defensie-commissie van het NAVO-parlement. Het document verscheen op 16 april en werd op 1 juni besproken in het NAVO-parlement.

"Binnen de context van de NAVO stellen de Verenigde Staten ongeveer 150 nucleaire wapens op in Europa, met name B61-vrijevalbommen, die zowel door Amerikaanse als geallieerde vliegtuigen kunnen worden ingezet. Deze bommen zijn opgeslagen in zes Amerikaanse en Europese basissen: Kleine Brogel in België, Büchel in Duitsland, Aviano en Ghedi-Torre in Italië, Volkel in Nederland en Inçirlik in Turkije."

Lubbers en Van Agt

De NAVO kwam zelf achter hun foutje en verwijderde het gewraakte zinnetje in een nieuwe versie van het rapport.

Hoewel de Nederlandse overheid de aanwezigheid van de kernwapens bevestigt noch ontkent, zijn er meerdere mensen de uit de school zijn geklapt. De oud-premier Ruud Lubber sen Dries van Agt (beiden CDA) lieten in 2013 onafhankelijk van elkaar weten dat de atoombommen op Volkel lagen.

Het gaat om 22 Amerikaanse atoombommen. Ook in gelekte documenten die door Wikileaks in 2010 op internet werden geplaatst bevestigt een Amerikaanse diplomaat de aanwezigheid van de kernwapens.

'22
Lees ook:
'22 atoombommen in kluizen basis Volkel'