Ga naar de inhoud
Nederland overweegt verzoek

VS verzoekt Nederland officieel om schepen te beveiligen in Straat van Hormuz

De spanning in de Straat van Hormuz neemt toe. Beeld © EPA

Het kabinet onderzoekt of Nederland gaat helpen om de scheepvaart te beveiligen in de Straat van Hormuz en de Golf van Oman. Dat gebeurt na een officieel verzoek van de Verenigde Staten.

Dat schrijven de ministers van Buitenlandse Zaken Blok en van Defensie Bijleveld aan de Tweede Kamer. Het kabinet kreeg op 9 juli het formele verzoek om een bijdrage te leveren aan de maritieme veiligheid in de Golfregio. Eerder werd er al over gesproken dat Nederland mogelijk een fregat zou sturen.

Zes fregatten

De Amerikanen vroegen de NAVO-partners eind vorige maand om een bijdrage te leveren aan een zeemacht om de vrije doorvaart en veiligheid in de Perzische Golf te garanderen. Minister Bijleveld heeft de Amerikanen toen om meer informatie gevraagd.

De Koninklijke Marine heeft zes fregatten. Het gaat om vier luchtverdedigings- en commandofregatten die schepen kunnen beschermen tegen aanvallen vanaf zee en uit de lucht. Verder zijn er twee multipurposefregatten die ingezet kunnen worden tegen andere schepen en onderzeeboten.

Aanvallen olietankers

De spanningen in de Straat van Hormuz zijn opgelopen door aanvallen op olietankers. Sinds mei is dat zes keer gebeurd. De Amerikaanse regering beschuldigde Iran ervan daarvoor verantwoordelijk te zijn. De regering in Teheran ontkent dat stellig.

De spanning liep nog verder op nadat Iran vorige maand een spionage-drone van het Amerikaanse leger had neergehaald. President Donald Trump verklaarde kort daarop op het laatste moment een Amerikaanse aanval op Iraanse militaire doelen te hebben afgeblazen omdat het te veel mensenlevens zou kosten.

'Iran
Lees ook:
'Iran zal Straat van Hormuz niet afsluiten'

De Amerikanen hebben Nederland ook gevraagd een bijdrage te leveren aan een missie in het noorden van Syrië. Door aan een maritieme coalitie in de Perzische Golf deel te nemen, hoopt het kabinet dat het makkelijker wordt om 'nee' te zeggen tegen een bijdrage aan de missie in Syrië.

'Nederland wil deelnemen'

Politiek verslaggever Fons Lambie legt uit dat dit verzoek de eerste stap is. "Formeel is nog niets zeker, maar achter de schermen hoor je dat Nederland echt wil deelnemen", legt hij uit. "Nederland kan bijvoorbeeld een marine-schip kunnen sturen."

Premier Rutte is eind van de week op bezoek bij de Amerikaanse president Trump. Ook daar zullen, zo verwacht Lambie, de spanningen met Iran worden besproken. "Ook al kan Rutte nog geen groen licht geven, Nederland wil graag meedoen. Vrije doorvaart van handelsschepen is belangrijk voor een handelsland als Nederland, vindt het kabinet." Ook zijn de Verenigde Staten een belangrijke bondgenoot. "Nederland is huiverig over het verzoek van de VS om militairen in Syrië te stationeren, maar een missie om schepen op zee te beschermen, past beter bij ons land."  

Of Nederland echt gaat meedoen, weten we waarschijnlijk volgende maand.

Video: Olie op het vuur tussen VS-Iran

03:43
Ruzie VS-Iran escaleert.
Trump
Lees ook:
Trump dreigt met vernietiging Iran als VS aangevallen wordt