Ga naar de inhoud
Kraakverbod uitbreiden

VVD en CDA: kraker moet sneller vertrekken

Krakers van de groep We Are Here vertrekken uit een pand in Amsterdam. Beeld © ANP Foto

Krakers die van pandeigenaars moeten vertrekken, moeten dat veel sneller daadwerkelijk doen. Dat willen regeringspartijen VVD en CDA. Nu mogen krakers een rechterlijke uitspraak over eventuele ontruiming nog in het gekraakte pand afwachten. Dat willen de regeringspartijen met een wetswijziging onmogelijk maken.

"Kraken is een misdrijf en krakers zijn inbrekers. Door kansloze procedures aan te spannen weten deze criminelen hun verblijf in panden van andere mensen telkens te rekken", stelt VVD-kamerlid Daniël Koerhuis. 

"Krakers wanen zich onaantastbaar en eigenaren, de buurt en de politie hebben het nakijken", voegt CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg toe. "Dat moet stoppen. Daarom komen wij met deze initiatiefwet."

Maas in de wet

Kraken is in Nederland sinds 2010 verboden. Maar door een maas in de wet komt het regelmatig voor dat krakers tot acht weken in een pand kunnen blijven zitten. Als krakers naar de rechter stappen om ontruiming aan te vechten, hoeven ze in de tussentijd namelijk niet te vertrekken.

Sommigen gebruiken dat feit om van pand naar pand te blijven trekken en steeds opnieuw naar de rechter te stappen om snelle uitzetting te voorkomen.

Vorig jaar leidde een serie incidenten rondom een krakende groep ongedocumenteerden die zichzelf 'We Are Here' noemen, tot grote verontwaardiging. Premier Rutte noemde de situatie destijds 'verschrikkelijk' en toenmalig staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid hekelde de asielzoekers die 'alles in het werk stellen om rechterlijke uitspraken naast zich neer te leggen en hun vertrek uit Nederland te frustreren.'

Illegalen
Lees ook:
Illegalen kraken woningen in Amsterdam, premier Rutte geschrokken

Rechter-commissaris

Om dat soort situaties in de toekomst te voorkomen, willen de partijen voortaan de rechter-commissaris bij een ontruimingsverzoek betrekken, zoals ook gebeurt bij bijvoorbeeld huiszoekingen en het plaatsen van telefoontaps. Als de rechter-commissaris zo beslist, kan een pand dan binnen drie dagen worden ontruimd. 

"Het wordt tijd dat het kraakverbod in ere wordt hersteld en effectief kan worden gehandhaafd", stelt Van Toorenburg. "Het kan niet zo zijn dat lieden ongestraft bezit kunnen nemen van het rechtmatige eigendom van iemand anders."