Ga naar de inhoud
Categorie F3

Kabinet komt met verbod op zwaarste knalvuurwerk

Vuurwerkverkoper met een veiligheidsbril. Beeld © ANP

Groot consumentenvuurwerk wordt met ingang van de jaarwisseling 2020-2021 verboden. Dat besluit gaat het kabinet vrijdag nemen, bevestigen Haagse bronnen aan RTL Nieuws.

Het gaat om de zwaarste categorie vuurwerk, F3. Daaronder vallen onder meer Chinese rollen en ratelbanden. Verreweg het meeste consumentenvuurwerk valt in een andere categorie, F2.

Adviezen genegeerd

De Onderzoeksraad voor Veiligheid had eind 2017 gepleit voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Dat was ook het advies van de Nationale Politie, maar zover gaat het kabinet dus niet. Het verbod op vuurwerk uit de F3-categorie gaat ook niet onmiddellijk in: komende jaarwisseling blijft alles nog bij het oude.

Politie,
Lees ook:
Politie, burgemeesters en bedrijven eisen verbod knalvuurwerk: 'Kabinet, kom in actie!'

Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond noemt de maatregel 'zeer teleurstellend'. "Dit is een druppel op de gloeiende plaatr. Hier wordt geen hulpverlener mee geholpen."

Single shot

Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland vindt het verbod in de vorm die het kabinet voorstelt onnodig. "Als je het letsel wilt terugdringen, zijn er betere voorstellen." Hij noemt met name de single shot als gevaar, een buisje waar een lichtkogel uitkomt die 15 meter verder een flinke knal geeft. 

Ook de zogeheten cake, een 'bak met meerdere buizen', is gevaarlijk vanwege het gevaar op omvallen, zegt Groeneveld. "Het klinkt interessant, het zwaarste vuurwerk verbieden, maar het verbaast ons dat ze met deze maatregel komen. Wij hebben liever een onderverdeling in het meest risicovolle vuurwerk."

Politie: maatregelen kabinet zeer teleurstellend na stevige woorden

De politie noemt de voorgenomen maatregelen van het kabinet 'zeer teleurstellend na de stevige woorden, uitgesproken met nieuwjaar'. Het kabinet negeert daarmee de oproep van burgemeesters, politiepersoneel, hulpverleners, artsen voor een knalverbod. "Bovendien is het maar zeer de vraag of deze voorgestelde maatregelen daadwerkelijk bijdragen aan een veiliger verloop van de jaarwisseling. Dit geldt zowel voor het publiek, maar ook voor de duizenden politiemensen en hulpverleners die tijdens de jaarwisseling aan het werk zijn."