Ga naar de inhoud
Mogelijk duizenden slachtoffers

Kamer eist snelle opheldering over duizenden gedupeerden Belastingdienst

Er moet nog deze week opheldering komen over de toeslagenaffaire die veel meer slachtoffers kent dan staatssecretaris Menno Snel de Tweede Kamer heeft doen geloven. Dat eisen CDA, SP en VVD. Gisteravond bleek dat de toeslagen voor kinderopvang van duizenden ouders onterecht is stopgezet, in plaats van in honderden gevallen, zoals Snel beweerde.

De affaire rond de onrechtmatige stopzetting van toeslagen is daarmee nog veel groter dan staatssecretaris Snel (Financiën) tot dusver aan de Kamer heeft gemeld.

Jacht op fraude

De toeslagenaffaire gaat over de Belastingdienst, die in de nasleep van de Bulgarenfraude de jacht op fraude opschroefde. In die zoektocht werd zorgvuldig onderzoek en bewijsvoering overgeslagen waardoor honderden ouders het slachtoffer werden.

Zij verloren hun kinderopvangtoeslag en werden gedwongen het ontvangen geld terug te betalen. Velen van hen zijn vaak al jaren bezig om hun gelijk te halen.

Financiële problemen voor Fatma door dubieus onderzoek Belastingdienst:

02:56
Fatma vertelde eerder dat ze in de problemen kwam door de Belastingdienst.
Niet
Lees ook:
Niet honderden, maar duizenden ouders de dupe in toeslagenaffaire fiscus

'Geen signalen'

De zaak kwam aan het licht door onderzoek van RTL Nieuws en Trouw. Tot dusver was bekend dat ruim 300 ouders van een Eindhovens gastouderbureau in 2014 slachtoffer werden van het onrechtmatig optreden van de Belastingdienst. Snel zei dat hij geen signalen had dat er bij meer zaken iets mis zou zijn, toch kondigde hij aan dat verder te onderzoeken.

Uit een rechtszaak blijkt dat wel degelijk het geval. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) zei eerder al dat hij denkt dat duizenden of tienduizenden mensen getroffen zijn.

Een
Lees ook:
Een ongekende heksenjacht

Andere gebieden

CDA, SP en VVD eisen nu nog deze week opheldering van de staatssecretaris bij hoeveel mensen de toeslag onrechtmatig is stopgezet door de Belastingdienst.

Ook willen ze van Snel weten of er door de dienst op andere gebieden stelselmatig onwettig is gehandeld.

Reactie Snel: Niet uitsluiten dat het om tienduizenden zaken gaat

Staatssecretaris Menno Snel zegt tegen RTL Nieuws dat hij niet kan uitsluiten dat het om misschien wel duizenden of tienduizenden gevallen gaat waarbij toeslagen onterecht zijn stopgezet of teruggevorderd. Hij wijst er op dat het gaat om 170 fraudeonderzoeken, waar vele individuele gevallen onder kunnen vallen.

Op dit moment wordt er onderzocht of er meer gevallen zijn waarbij de toeslag onterecht is stopgezet. Die krijgen dan ook een schadevergoeding zegt Snel. Hij roept ouders op die op dit moment procederen tegen de Belastingdienst, die rechtszaken even stil te leggen.

Staatssecretaris
Lees ook:
Staatssecretaris door stof, belooft schadevergoeding gedupeerden toeslagenaffaire