Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nog 24 over

Eerste presidentskandidaat in Verenigde Staten geeft er de brui aan

09 juli 2019 01:35 Aangepast: 09 juli 2019 02:14
Eric Swalwell. Beeld © AFP

25 Democratische politici probeerden de nieuwe president van de Verenigde Staten te worden. Nu is er eentje minder, want Eric Swalwell heeft zich teruggetrokken. Hij is de eerste Democraat die de strijd om '2020' opgeeft.

De kans is groot dat je nooit van Eric Swalwell hebt gehoord. Hij kwam in de opiniepeilingen nooit boven de 1 procent uit, meldt de website FiveThirtyEight. Hij is nu wel de eerste van de 25 kandidaten die ermee stopt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Welke Democraat kan Trump verslaan?

Swalwell zag er geen heil meer in en heeft besloten om zich te richten op zijn herverkiezing in het Huis van Afgevaardigden. Drie maanden geleden had hij zijn kandidatuur aangekondigd.

Geen weg naar nominatie

Op zijn website zegt Swalwell dat 'de peilingen hebben bewezen dat hij niet de juiste kandidaat was' en dat hij geen manier meer zag waarop hij gekozen kon worden als presidentskandidaat.

De Democraten kiezen hun presidentskandidaat via een serie voorverkiezingen. Tijdens dat proces moeten de 24 kandidaten die er nu nog zijn, teruggebracht worden naar de ene kandidaat die het opneemt tegen president Donald Trump. De landelijke verkiezingen zijn in november 2020.

Een belangrijke reden voor Swalwell om te stoppen is waarschijnlijk het volgende debat tussen de presidentskandidaten. Om daaraan mee te mogen doen, moet hij een bepaald percentage scoren in de peilingen en een aantal donors hebben. Zoals zijn campagne nu ging, had Swalwell niet genoeg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore