Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Politiek

Turkse president Erdogan stuurt baas centrale bank de laan uit

06 juli 2019 10:26 Aangepast: 06 juli 2019 10:52
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Beeld © AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de topman van de Turkse centrale bank ontslagen. Murat Çetinkaya, die sinds 2016 de hoogste functie bij de Turkse bank bekleedde, wordt vervangen door Murat Uysal.

Het ontslag, dat via een presidentieel decreet is gegeven, werd in het staatsblad bekendgemaakt. Een officiële reden is er niet gegeven, maar volgens ingewijden zou Cetinkaya niet op één lijn zitten met de Turkse regering. Die wilde de rente verlagen, terwijl Cetinkaya daar geen voorstander van was.

President Erdogan was niet blij met de huidige rentestand en hij heeft zijn ongenoegen daarover meermaals geuit. "De beslissing van de bank in juni om de rente gelijk te houden, maakte het probleem met Çetinkaya groter", zegt een overheidsfunctionaris tegen persbureau Reuters.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkse economie in de problemen: eerste recessie in 10 jaar

Economie in recessie

Erdogan wil de rente al langere tijd verlagen om zo een eind te maken aan de economische recessie waarin Turkije verkeert. De Turkse economie krimpt al twee kwartalen op rij. De inflatie in het land is torenhoog.

Om de koers van de lira te stutten, werd de rente vorig jaar september verhoogd, sindsdien is die niet meer veranderd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkse economie blijft luchtkasteel, en dit vakantieoord ook

Erdogan wil lagere rente

Door de hoge rente is geld lenen relatief duur, waardoor bedrijven minder investeren. En dat is volgens Erdogan, wiens schoonzoon minister van Financiën is, juist nodig om de economie te stimuleren. 

Murat Uysal, die vanaf nu de centrale bank van het land gaat leiden, zal binnenkort een persconferentie geven om meer duidelijkheid te verschaffen.

Turkije dreigt failliet te gaan: hoe voorkom je dat?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore