Ga naar de inhoud
Politiek

Bewoners woest om groeiplannen Schiphol: 'Ondoordacht en riskant'

Minister Cora van Nieuwenhuizen. Beeld © ANP

Omwonenden van Schiphol zijn woedend over het plan van minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen om na 2020 toch weer meer vluchten toe te staan. Ze negeert gemaakte afspraken en problemen die nog opgelost moeten worden, waardoor volgens de bewoners sprake is van 'onbehoorlijk bestuur'. 

Gisteren lekte uit dat Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) van plan is om Schiphol in 2021 weer te laten groeien. Tot en met 2020 geldt dat er per jaar maximaal 500.000 starts en landingen mogen plaatsvinden. 

De luchthaven zelf en KLM willen heel graag van dit vluchtplafond af en Van Nieuwenhuizen is gevoelig voor die wens, ondanks de geluids- en milieuoverlast die vliegen veroorzaakt. Omdat vliegtuigen stiller en schoner worden, is beperkte groei volgens het kabinet mogelijk. 

Schiphol
Lees ook:
Schiphol mag vanaf 2021 weer beperkt gaan groeien

Onbehoorlijk

Dat hier nu al een plan voor ligt, is volgens de omwonenden 'strijdig met de beginselen van behoorlijk bestuur'. Het vertrouwen van omwonenden is geschonden, laten zij via de Bewoners Omgeving Schiphol weten.

Dat komt vooral omdat de minister beloofd heeft eerst te onderzoeken hoe het verder moet met de luchtvaart in Nederland. Hiervoor wordt dit jaar de Luchtvaartnota 2020-2050 gepresenteerd, waar dus ook nog als conclusie uit kan rollen dat de luchtvaart moet krimpen. Dat Van Nieuwenhuizen de nota niet afwacht, is 'ondoordacht en riskant'. 

Veiligheid

De bewoners wijzen er verder op dat er nog allerlei regels zijn die verdere groei verbieden. Op het gebied van veiligheid bijvoorbeeld, waar de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OvV) in 2017 een kritisch onderzoek over publiceerde

Er is nog geen onafhankelijke evaluatie geweest van de aanbevelingen die de OvV deed voor het verbeteren van de veiligheid, schrijven de bewoners. 

Als laatste wijzen de bewoners nog op een onderzoek waaruit is gebleken dat een meerderheid van de Nederlanders verdere groei van de luchtvaart in Nederland niet ziet zitten. Dit onderzoek uit 2018 werd gedaan in opdracht van het ministerie.

Meer
Lees ook:
Meer dan helft bevolking is klaar met groei Nederlandse luchtvaart
Bron: RTL Z