Meer vliegbewegingen

Schiphol mag vanaf 2021 weer beperkt gaan groeien

04 juli 2019 14:43 Aangepast: 04 juli 2019 14:44
Beeld © Getty Images

Schiphol mag weer gaan groeien. Het kabinet bespreekt morgen een voorstel van minister Van Nieuwenhuizen om vanaf 2021 het aantal vliegbewegingen beperkt te laten groeien. Dat bevestigen bronnen tegen RTL Nieuws na berichtgeving van de NOS.

Nu geldt een maximum van 500.000 vluchten per jaar. Vanaf 2021 mag dat aantal groeien. Vliegtuigen worden stiller en schoner wat minder overlast oplevert. Daarom is er volgens het kabinet ruimte om het aantal vluchten iets te laten groeien.

Hoeveel precies, is nog niet duidelijk.

Op slot

Schiphol zit al jaren op slot. In het regeerakkoord stond al dat de belangrijkste luchthaven van ons land weer mag groeien. 

In het akkoord is afgesproken: 'Slim en duurzaam zijn de kernbegrippen. Door de focus te leggen op hinderbeperking in plaats van het aantal vliegbewegingen werken we aan een betere leefomgeving en luchtkwaliteit, terwijl de sector met slimmere en schonere vliegtuigen ruimte kan creëren voor groei van het aantal vluchten.'

Gevoelig onderwerp

De groei van Schiphol ligt gevoelig in de politiek. Linkse partijen zijn fel tegen uitbreiding. Andere partijen zoals CDA, VVD en PVV zijn voor groei. Volgens het kabinet kan de groei gepaard gaan minder milieuoverlast.

De minister gaat binnenkort in gesprek met omwonenden.  Eerder deze week werd duidelijk dat Lelystad Airport later de deuren opent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zoveel CO2 stoten Schiphol en KLM uit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore