Achterlatingen

Abdellah werd als kind achtergelaten in Marokko: 'Mijn vader zei: 'jij blijft hier'

04 juli 2019 18:39 Aangepast: 04 juli 2019 19:07
Abdellah werd als kind achtergelaten door zijn ouders in Marokko.

De Amsterdammer Abdellah Mehraz dacht dat hij met zijn ouders op vakantie ging naar Marokko, maar hij werd daar achtergelaten. Op een gegeven moment zei zijn vader: "Jij blijft hier in Marokko, samen met je zusje. Oma gaat voor jullie zorgen. Ik was totaal verrast."

Iedere zomer ging Abdellah met zijn ouders en zusje op familiebezoek naar Marokko. In een stadje, aan de grens met Algerije. "Met de auto. Er kwam geen eind aan die reis. Mijn zusje en ik achterin op de achterbank. En we mochten niets zeggen van mijn vader", vertelt de Amsterdammer. 

Blijven in Marokko

Maar die ene vakantie, toen hij acht jaar was, was anders. Hij dacht dat hij een paar weken weg zou zijn, maar kwam pas 14 jaar later terug. "Op een dag zei mijn vader tegen mij en mijn jongere zusje met strenge toon: jullie blijven hier."

"Ik was helemaal geschokt. Mijn vader had ook nooit over die plannen een woord gerept. En mijn moeder had niets te zeggen. We waren compleet verrast."

Op zijn achtste werd hij meegenomen naar Marokko. Op zijn achtste werd hij meegenomen naar Marokko.

Honderden gevallen per jaar

Het overkomt elk jaar enkele tientallen kinderen: onder het mom van een vakantie of familiebezoek achtergelaten worden in het buitenland. Erg traumatisch, stellen slachtoffers en professionals.

Daarom wil een meerderheid van de Tweede Kamer dat achterlating strafbaar wordt als als het belang van kinderen wordt geschonden.

Druk kind

Abdellah is geboren in Marokko en kwam op zijn tweede naar Nederland. "Ik was een druk kind. En ook best lastig. Mijn ouders hanteerden een harde opvoedmethode: streng, er werd weinig met elkaar gesproken."

"Mijn vader had het thuis voor het zeggen. Hij wilde mij een Marokkaanse en islamitische opvoeding meegeven. Waarschijnlijk omdat ik nogal druk was."

Abdellah Mehraz in Nederland voordat hij in Marokko werd achtergelaten. Abdellah Mehraz in Nederland voordat hij in Marokko werd achtergelaten.

Strenge opvoeding

In Marokko achtergelaten bij zijn oma, ging het al snel mis. "Ik sprak geen Arabisch en moest naar een strenge school. Ik was het Nederlandse schoolsysteem gewend. Daarom ging het helemaal niet op school. Ik kon niet wennen aan het strenge systeem en werd gepest. Werd uitgescholden voor 'Nederlandse koe'."

Straatarm

Abdellah zwierf veel op straat. En kwam in contact met verkeerde vrienden. "Op een gegeven moment ging het heel slecht met me. Mijn oma woonde in een achterstandswijk met veel moorden en vechtpartijen. Daar groeide ik mee op. Ik kwam ook in contact met slechte mensen."

Vanaf zijn zeventiende krijgt hij de keus: terug naar Nederland of in Marokko blijven. "Ondanks de ellende bleef ik in Marokko; want waarom zou ik teruggaan? Ik ging wel op vakantie naar Nederland."

Abdellah is nu zelf vader en heeft een eigen bedrijf waarbij hij vaders helpt. Abdellah is nu zelf vader en heeft een eigen bedrijf waarbij hij vaders helpt.

Wel bekommeren

Een groep arme, oudere mannen die in de woestijn woonde, bleek Abdellahs redding. Zij zorgden ervoor dat hij op het rechte spoor belandde. "Ze leerden mij teksten uit de koran en gaven mij een rustiger leven. Ik kreeg weer een doel, ontmoette goede mensen. Ik zag de zin van het leven weer."

Terug naar Nederland

Op zijn 22ste besloot hij terug te keren naar Nederland. "Ik wilde pedagogiek gaan studeren. Ik zag dat ik in Marokko geen toekomst had, in Nederland wel."

Terug in Nederland is er vooral veel woede. "Ik was heel boos op mijn vader. Maar mijn vader is er altijd van overtuigd geweest dat het goed was om mij naar Marokko te sturen. Hij wilde mij heropvoeden en dacht dat het beter voor mij was. "

Abdellah als klein kindje toen hij nog in Amsterdam woonde. Abdellah als klein kindje toen hij nog in Amsterdam woonde.

Woede verdween

Toen Abdellah in Amsterdam aan zijn studie pedagogiek begon, ging hij het besluit van zijn vader meer begrijpen. Abdellah kreeg een baan in Utrecht aangeboden bij een project dat gericht was op vaders met een niet-westerse achtergrond. Dat werk gaf hem inzichten.

"De vader die ik heb, kenden destijds hun kinderen niet. Omdat ze niet met ze communiceren."

Praten

Hij heeft nu zijn eigen adviesbureau opgericht: Trias Pedagogica. "Ik zoek mensen op en richt me vooral op migrantenouders. Hoe zij zich meer kunnen betrekken bij de opvoeding. Niet oordelen, maar praten met elkaar. Dat helpt. Ook met mijn eigen vader; ik ben nu goed met hem."

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore