Politiek

Italiaan Sassoli nieuwe voorzitter Europees parlement voor 2,5 jaar

03 juli 2019 15:07
David-Maria Sassoli. Beeld © AFP

De Italiaan David-Maria Sassoli is verkozen tot nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. De 63-jarige oud-journalist volgt zijn landgenoot Antonio Tajani op.

In de eerste geheime stemronde kwam hij nog 7 stemmen tekort, maar in de tweede haalde hij met 345 van de 667 geldige stemmen de vereiste absolute meerderheid.

Er waren vier kandidaten. De Groenen hadden de Duitse Ska Keller (37) naar voren geschoven, radicaal-links de Spaanse Sira Rego (45) en de conservatieve ECR de Tsjech Jan Zahradil (56).

Deal regeringsleiders

De sociaaldemocraat Sassoli is sinds 2009 een van de 751 Europarlementariërs. Hij is benoemd voor 2,5 jaar, terwijl het parlement voor 5 jaar is gekozen.

Dat hij daarvan maar de helft voorzitter is, is het gevolg van een deal die de Europese leiders en grote politieke groepen hebben gesloten over de verdeling van de Europese topfuncties. Daarin is ook afgesproken dat de voorzittersfunctie na 2,5 jaar naar de christendemocratische EVP gaat.

Vanwege deze deal had de grootste fractie nu dan ook geen kandidaat aangemeld, evenals de liberalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo liep Frans Timmermans de hoogste baan van de EU mis

Zorgen om klimaatverandering

Sassoli zei het parlement, het 'democratische huis van Europa', toegankelijker voor burgers te willen maken. Volgens hem is het erg belangrijk dat de Europarlementariërs luisteren naar (vooral jonge) Europeanen en hun zorgen over onder meer klimaatverandering.

De lidstaten riep hij op geen obstakels op te werpen tegen een meer verenigd Europa en het proces van integratie opnieuw te lanceren. Sassoli sprak zich uit tegen tegen nationalisme en discriminatie en pleitte voor een nieuwe invulling van de sociale markteconomie, meer armoedebestrijding en een prominentere rol voor vrouwen.

Later op de dag worden de veertien vicevoorzitters gekozen. Ook wordt een begin gemaakt met de samenstelling van de verschillende commissies. "Laten we direct aan het werk gaan", besloot de Italiaan nadat hij de voorzittershamer ter hand had genomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frans luisteren, Nederlands praten: Annemieke is tolk bij het Europees Parlement

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore