Ga naar de inhoud
Kinderopvangtoeslag

Nieuwe blunder rond toeslagen brengt Menno Snel verder in 't nauw

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën. Beeld © ANP

De Belastingdienst heeft tot dit jaar willens en wetens tegen ouders geprocedeerd nadat hun toeslagen voor kinderopvang waren stopgezet, terwijl de fiscus al sinds september 2015 wist dat er geen bewijs was dat ze iets verkeerd hadden gedaan.

Dit blijkt uit stukken in de toeslagenaffaire die staatssecretaris Menno Snel van Financiën zojuist vertrouwelijk naar de Kamer heeft gestuurd. Het is de zoveelste keer dat Snel de Kamer onjuist en onvolledig informeerde. Het opduiken van de stukken brengt Snel politiek verder in het nauw.

Staatssecretaris
Lees ook:
Staatssecretaris onder zware druk om toeslagen: Kamer eist oplossing voor ouders

Honderden ouders de dupe

Het gaat om toeslagen voor kinderopvang die in 2014 ten onrechte werden stopgezet. Honderden ouders werden daarvan de dupe. Trouw en RTL Nieuws onthulden eerder al dat de bewijsvoering voor die stopzetting op alle fronten rammelde. Snel biecht nu op dat hij in de systemen van zijn eigen FIOD alsnog een document heeft gevonden waaruit dat glashelder blijkt.

Het gaat om een document uit september 2015. Medewerkers van de Belastingdienst concludeerden toen zelf dat de rechtvaardiging voor de stopzetting veel te dun is, omdat er alleen sprake was van 'kleine onvolkomenheden'. Toch kregen ze opdracht om ouders in bezwaarprocedures af te poeieren, ondanks dat beschuldigingen van misbruik 'niet hard' waren.

'Door
Lees ook:
'Door terugvorderen kinderopvangtoeslag staat ons leven stil'

Donderdag moet Menno Snel zich in de Kamer verantwoorden voor zijn eigen afhandeling van de affaire en het stelselmatig achterhouden van stukken voor het parlement.

Financiële problemen voor Fatma door dubieus onderzoek Belastingdienst:

02:56