Ga naar de inhoud
Nieuwe post Frans Timmermans

Kansen voor Timmermans slinken: 'Hij heeft veel vijanden gemaakt'

Beeld © ANP

Na dagen vergaderen over de verdeling van topfuncties in de EU lijkt er langzaam duidelijkheid te komen. Er zou een lijstje circuleren waar de meeste landen zich in kunnen vinden. Daarin wordt Timmermans geen voorzitter van de Europese Commissie, maar krijgt hij wel een zware post binnen de commissie.

Op het lijstje waarover groeiende overeenstemming lijkt te bestaan, staat als voorzitter van de Europese Commissie de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen. Voorzitter van de Europese Raad zou de de Belg Charles Michel worden.

Voor het voorzitterschap van het Europees Parlement worden de Duitser Manfred Weber en een sociaaldemocraat genoemd.

Groeiende overeenstemming

De weerstand tegen Timmermans als Commissievoorzitter is groot, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. Zowel bij Oost-Europese landen als bij christendemocratische regeringsleiders. "Timmermans heeft als commissaris veel vijanden gemaakt in bijvoorbeeld landen als Hongarije en Polen, vanwege problemen met de rechtsstaat en democratie in die landen. Daarnaast zijn de christendemocraten verdeeld. Merkel wilde Timmermans steunen, maar de premiers van bijvoorbeeld Ierland, Kroatië en Letland zijn tegen een sociaaldemocratische kandidaat."

"Timmermans behoudt mogelijk de functie die hij nu heeft. Nederland zal daar tevreden over zijn, Timmermans zelf waarschijnlijk niet", zegt Lambie. "Maar eigenlijk is het nog te vroeg om teleurgesteld te zijn, want niets is zeker."

Begin
Lees ook:
Begin EU-top uitgesteld: Tsjechische premier noemt Timmermans onacceptabel

Opvolger Draghi

De opvolger van Draghi als president van de Europese Centrale Bank wordt de Franse Christine Lagarde. De prestigieuze post van Buitenlandse Zaken in de Europese Commissie gaat naar de Spanjaard Josep Borell.

In dit lijstje is nog niet bekend wat de precieze functie wordt van Timmermans in de Europese Commissie, maar wel dat hij een belangrijke rol krijgt. Hij zou in elk geval vice-voorzitter van de Europese Commissie worden, net als de Deense liberaal Margrethe Vestager.

De puzzel is ingewikkeld omdat een evenwicht moet worden gevonden tussen mannelijke en vrouwelijke kandidaten, politieke kleuren en geografische spreiding. Als het Europees Parlement instemt, worden de functies definitief.