Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Politiek

Snel: wet maakt einde aan 'spaarpot op zee'- belastingontwijking

02 juli 2019 15:37 Aangepast: 02 juli 2019 15:50
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën tijdens een debat in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Het ministerie van Financiën wil een einde maken aan een vorm van belastingontwijking waarvan onder meer Amerikaanse multinationals met brievenbusfirma's in Nederland al jaren gretig gebruik maken.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft daarvoor zojuist een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij denkt zo een einde te kunnen maken aan de zogeheten 'spaarpot op zee'-constructie, die populair is bij Amerikaanse bedrijven met brievenbusfirma's in Nederland, zoals onder meer Google en Starbucks .

Het is de bedoeling dat het grootste deel van de maatregelen per 1 januari 2020 in werking treedt, meldt het ministerie van Financiën.

Mismatches tussen landen

Het wetsvoorstel ATAD2 (Anti Tax Avoidance Directive) bestrijdt in de kern belastingontwijking waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillen tussen de vennootschapsbelastingstelsels van landen.

Het moet zo voorkomen dat multinationals minder belasting betalen doordat zij handig inspelen op zogeheten hybride mismatches. Die zorgen ervoor dat in de twee verschillende rechtsgebieden waarin een bedrijf actief is een 'dubbele niet-heffing' ontstaat, oftewel een situatie waarin twee landen weinig of geen belasting kunnen heffen over gemaakte bedrijfswinsten, of dat één betaling meerdere malen aftrekbaar is.

Een bekend voorbeeld is de veelgebruikte CV/BV-constructie, ook wel de 'spaarpot op zee'-constructie genoemd. Hierbij worden winsten eindeloos geparkeerd door bijvoorbeeld gebruikt te maken van dochterbedrijven in meerdere landen. Die spelen onderling royalties door om zo legaal minder belasting te betalen in een land. 

Belastingontwijking aanpakken

Het wetsvoorstel is het vervolg op ATAD1 dat sinds 1 januari in werking is getreden. Die wet moet andere vormen van belastingontwijking aanpakken, zoals de zogenoemde earningsstrippingmaatregel.

Ondertussen werkt het kabinet ook aan wetgeving om per 2021 een bronbelasting te heffen op rente en royalty’s, waarmee het gericht een geldstroom van 22 miljard euro naar laagbelaste landen wil aanpakken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore