Ga naar de inhoud
Lokale uitbraak

Mazelenuitbraak Urk: bange ouders, drukte op extra spreekuren

Beeld © ANP

De mazelenuitbraak op Urk zorgt voor bezorgde ouders en drukke spreekuren waar gevaccineerd wordt. Vanmiddag was er een extra inloopspreekuur waar kinderen ook vervroegd kunnen worden gevaccineerd. "Het was erg druk, drie kinderenartsen zijn continu bezig geweest", zeggen jeugdartsen.

Op Urk is momenteel sprake van een lokale mazelenuitbraak: er zijn momenteel elf gevallen van mazelen geconstateerd, bij tien kinderen en één volwassene. 

Maar er zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid aanwijzingen dat er meer kinderen besmet zijn met de zeer besmettelijke ziekte.

Lage vaccinatiegraad

Volgens het ministerie zijn er op drie basisscholen kinderen besmet. Op Urk ligt de vaccinatiegraad relatief laag: 61 procent tegen een landelijk gemiddelde van 93 procent. Daardoor is de verwachting dat de ziekte zich verder in het dorp kan verspreiden. 

Daarom heeft GGD Flevoland in overleg met het RIVM besloten om vervroegde mazelenvaccinatie aan te bieden aan kinderen van 6 tot 14 maanden in Urk en het aangrenzende Tollebeek.

Drukte op spreekuur

Jeugdarts Gerda Koornstra van Zorggroep Oude en Nieuwe Land die de vaccinaties uitvoert, zag dat er flink wat animo voor de extra inloopspreekuren is. "Het is vandaag heel erg druk geweest. In een uur tijd zijn 32 ouders langs geweest voor vaccinaties. Drie kinderartsen zijn de hele tijd bezig geweest."

Er zaten volgens Koornstra ouders tussen die eerlijk toegaven dat ze eerst niet vaccineren maar nu besluiten dat toch te doen aangezien ze bang zijn voor de mazelen. Ook zijn er ouders die hun kind nu vervroegd laten inenten.

Vervroegd vaccineren

Kinderen op Urk kunnen nu ook vervroegd worden gevaccineerd: vanaf 6 maanden tot 12 maanden. Normaal krijgen kinderen pas vanaf zo‘n veertien maanden een inenting. Omdat juist jonge baby’s meer kans hebben op complicaties van mazelen, is het advies hen tijdens een uitbraak op tijd te beschermen. Dat is de reden voor deze vervroegde vaccinatie. 

Ook staat de telefoon de hele dag roodgloeiend, zegt Koornstra. Ouders hebben allerlei vragen en behoefte aan informatie. "We informeren ouders en we adviseren om te vaccineren. We dwingen ouders niet, we gaan liever het gesprek aan."

Feiten en fabels over vaccineren

03:01