Polarisatie

Ministerie organiseert bijeenkomst over spanningen rond Zwarte Piet

02 juli 2019 10:06 Aangepast: 02 juli 2019 10:12
Sinterklaas bij de intocht op de Zaanse Schans in 2018. Beeld © ANP

Het ministerie van Sociale Zaken organiseert morgen een landelijke bijeenkomst voor gemeenten over de maatschappelijke spanningen rondom Zwarte Piet. Op de bijeenkomst kunnen gemeenten ervaringen uitwisselen hoe ze om gaan met de spanningen tussen verschillende groepen.

Dat laat een woordvoerder aan RTL Nieuws weten. Hij benadrukt dat de bijeenkomst wordt georganiseerd voor gemeenten en dat de rol van het ministerie vooral 'faciliterend' is.

Gemoederen lopen hoog op

"Het thema van de bijeenkomst is: hoe ga je om met polarisatie? Die tegenstellingen kunnen gaan over het sinterklaasfeest, maar ook over de bouw van windmolens of varkensstallen. Gemeenten kunnen op de bijeenkomst ervaringen uitwisselen."

De gemoederen lopen de laatste jaren hoog op rond de discussie over de kleur van Zwarte Piet. Tegenstanders van een Zwarte Piet vinden het racistisch, voorstanders vinden dat Piet zwart moet blijven vanwege de traditie van het sinterklaasfeest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kick Out Zwarte Piet beklaagt zich bij acht gemeenten

Grimmige sfeer

De discussie zorgt voor felle reacties, culminerend in protesten tijdens intochten van Sinterklaas door het hele land. Bij verschillende intochten was de sfeer grimmig en was politie-ingrijpen noodzakelijk.

Voor gemeenten die daar vragen over hebben, is de bijeenkomst morgen in Den Haag. "Het is niet aan de overheid om iets te vinden over het uiterlijk van piet", zegt de woordvoerder. 'Gemeenten moeten hun eigen keuzes maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NCTV: Kick Out Zwarte Piet is geen extremistische organisatie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore