Ga naar de inhoud
Berend Botje

Kinderopvang met vijftig locaties eist vaccinatie: 'Actie is nu écht nodig'

archieffoto Beeld © iStock

Kinderopvangorganisatie Berend Botje wil niet langer afwachten en komt in actie: ongevaccineerde kinderen worden vanaf vandaag geweigerd. "De zorgen zijn zo groot, dat we niet langer willen stilzitten", zegt directeur Gaby Alberts. "De overheid is te afwachtend."

In totaal vangt de Noord-Hollandse kinderopvangorganisatie Berend Botje ruim 3.000 kinderen op. Als een van de eerste opvangen van ons land weigert Berend Botje kinderen die geen prik hebben tegen de bof, mazelen of rode hond. 

"Negen klanten hebben tot nu toe aangegeven dat zij stoppen met de opvang omdat ze hun kind niet hebben gevaccineerd", zegt  directeur Alberts. "Zij vaccineren niet omdat ze bang zijn voor bijwerkingen."

Zorgen zijn groot

De directeur licht het besluit toe: "Onze taak is om een zo veilig mogelijke omgeving voor kinderen te bieden. De zorgen voor een mazelenuitbraak zijn zo groot. Er zijn grote zorgen om de dalende vaccinatiegraad. We willen en kunnen niet langer toekijken."

Tijd voor actie

Vandaag kwam ook een speciale commissie Vermeij met een advies aan de overheid. De commissie stelt dat de overheid in de huidige situatie vooral in moet zetten op betere communicatie en informatievoorziening. Ouders die niet vaccineren moeten door de overheid kunnen worden aangesproken. Verplichte vaccinatie ziet de commissie pas als laatste redmiddel. 

Het idee om kinderopvangorganisaties zelf het recht te geven om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren wijst de commissie juist van de hand. Omdat dit niet de taak is van de opvangen, maar van de overheid.

Tijd voor actie

Kinderopvangdirecteur Albert snapt die gedachte, maar wil gewoon niet  langer wachten. "Ik vind dat de overheid te afwachtend is. We moeten nu in actie komen. In het belang van de gezondheid van kinderen. De situatie is nu al nijpend; de angst voor een mazelenuitbraak is groot. Het is code rood."

Advies:
Lees ook:
Advies: meer voorlichting, vaccinatieplicht als uiterste middel

Ouders positief

Hoe ouders reageren op het advies? "Overwegend heel positief", zegt de directeur van Berend Botje. "Er zijn de afgelopen tijd al enkele mazelenuitbraken geweest in ons land. Veel ouders maken zich daardoor grote zorgen en zijn dus blij met ons besluit. We hebben de ouders uitvoerig ingelicht waarom we dit hebben besloten en hebben ook informatieavonden gehouden."

Tot nu toe heeft de opvang nog geen ouders gehad die het besluit aanvechten. "Onze juristen hebben er ook al vertrouwen in dat we in ons recht staan. Het staat dan nog niet in de wet dat we niet gevaccineerde kinderen mogen weigeren, maar we doen dit in het belang van de gezondheid van kinderen. En dat belang staat voorop."

D66: Wet vaccineren kinderopvang aanscherpen

D66 heeft een wet ingediend die kinderopvangcentra de mogelijkheid geeft niet-gevaccineerde kinderen te weigeren. Na de zomer spreekt de Tweede Kamer over die wet. Ook de Eerste Kamer moet zich nog over de wet buigen.  

Indiener Rens Raemakers (D66) wil haast maken. "Het is code rood. Er waren recent uitbraken van mazelen in Den Haag, Leiden en Urk. Laten we als politiek nu actie ondernemen, voor de veiligheid van onze kinderen."

Nu de commissie Vermeij adviseert om een ondergrens vast te stellen voor een vaccinatieplicht op de kinderopvang, ziet D66 daarin aanleiding om aan het wetsvoorstel een maatregel toe te voegen. "Als de vaccinatiegraad voor mazelen onder de 90 procent zakt, willen wij een vaccinatieplicht op ieder kinderopvangcentrum. Daarom heeft D66 een wet ingediend die kinderopvangcentra de mogelijkheid geeft niet-gevaccineerde kinderen te weigeren."