Ga naar de inhoud
Europese Commissie

Frans Timmermans niet de nieuwe baas van Europa

Frans Timmermans Beeld © EPA

Frans Timmermans wordt niet de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Timmermans was lang in de race, maar uiteindelijk wordt de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen (60) voorgedragen als de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

De Belgische premier Charles Michel volgt EU-president Donald Tusk op, de Franse IMF-baas Christine Lagarde wordt in november de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). De EU-buitenlandchef is voor de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell. De voordrachten moeten worden goedgekeurd door het Europees Parlement.

Dagenlang werd er in Brussel vergaderd om een aantal topfuncties in Brussel te verdelen. De belangrijkste was het voorzitterschap van de Europese Commissie. Behalve Timmermans en Von der Leyen uit Duitsland was ook de liberale Margrethe Vestager uit Denemarken in de race om voorzitter te worden.

Onmogelijke keuze

Timmermans zorgde kennelijk voor te veel weerstand bij veel landen. Hij heeft in de loop der jaren een hoop politieke vijanden gemaakt, zegt politiek verslaggever Fons Lambie.  

"Daarom werd christendemocraat Van der Leyen vanmiddag naar voren geschoven. Zij wordt de eerste vrouwelijke leider van de Europese Commissie. Ook de oost-Europese landen die tegen Timmermans zijn, steunen haar. Van der Leyen is de keuze waar iedereen zich achter schaart. De posten zijn nu keurig verdeeld tussen de christendemocraten, de liberalen en de sociaaldemocraten. Timmermans behoudt waarschijnlijk de functie die hij nu heeft."

"Timmermans zal een beetje teleurgesteld zijn. De hoofdprijs is hem ontglipt, maar het Europees Parlement moet nog instemmen met Van der Leyen als voorzitter. Er klinkt wat gemor, dus het wordt nog interessant of zij akkoord gaan", zegt Lambie.

Reactie Mark Rutte

Premier Rutte noemt de positie die Frans Timmermans krijgt (en blijft houden) als eerste voorzitter van de Europese Commissie, 'goed voor Nederland'. "Al was het voorzitterschap nog mooier geweest", zei hij na afloop van de EU-top waar de 28 leiders van de EU een akkoord bereikten over de verdeling van de topfuncties.

"Timmermans gaat en blijft een centrale rol spelen. Hij doet dat al met verve." Rutte noemt de Duitse Ursula von der Leyen, die voorzitter wordt van de Europese Commissie, 'een stevige tante'. Samen met Timmermans en de Deense Margrethe Vestage als hoogste vicevoorzitters noemt de premier hen 'een sterk team aan leiding'. 

Rutte zei maandag te beseffen dat het voorzitterschap vanwege het verzet van tien vooral oost-Europese landen tegen Timmermans waarschijnlijk een verloren zaak was.

Kansen
Lees ook:
Kansen voor Timmermans slinken: 'Hij heeft veel vijanden gemaakt'