Ga naar de inhoud
Europese Commissie

Nagelbijten voor Frans Timmermans, regeringsleiders zijn nu aan zet

Beeld © ANP

Frans Timmermans vindt het nog te vroeg om felicitaties in ontvangst te nemen. De eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie komt steeds nadrukkelijker in beeld om daar de komende vijf jaar leiding aan te geven, maar of hij het ook wordt, moet in de komende uren blijken.

"Het is een hele politieke puzzel die in elkaar moet passen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Bij de verdeling van alle Europese topfuncties letten ze op ieder detail. Is het eerlijk verdeeld tussen de grote politieke fracties? Is het eerlijk verdeeld tussen noord, oost, zuid en west? Hoe zit het met de man-vrouwverhouding?"

Op vingers getikt

Het feit dat Timmermans' naam is uitgelekt als favoriet voor de functie is niet per se goed nieuws, zegt Lambie. Polen en Hongarije staan bijvoorbeeld niet te springen om zijn kandidatuur. "Logisch", zegt Lambie. "Want die landen zijn regelmatig door Timmermans op de vingers getikt wegens problemen met democratie en rechtstaat." Verder zou Timmermans ook niet verzekerd zijn van de stem van Italië.

'Tusk
Lees ook:
'Tusk wil Timmermans voordragen als opvolger Juncker'

Timmermans heeft de stem van 21 van de 28 regeringsleiders nodig. Zij moeten vanavond of vannacht een knoopdoorhakken op een top in Brussel. 

'Leiders zijn aan zet'

"Of het lukt moet vanavond blijken", zei Timmermans. De PvdA'er kon niet bevestigen dat EU-president Donald Tusk gaat voorstellen dat de opvolger van Jean-Claude Juncker een sociaaldemocraat moet worden, zoals ingewijden stellen. "Je hoort van alles. Nu zijn de leiders aan zet."

Timmermans woonde in Brussel een bijeenkomst bij van zijn politieke familie. Hij zei dat regeringsleiders hem hadden gebeld met de vraag hoe hij over bepaalde onderwerpen denkt. "Dan geef ik antwoord", aldus de Nederlander.