Ga naar de inhoud
'Diplomatieke blunder'

Woede om 'bizarre' ontmoeting Máxima en Saoedische kroonprins

Koningin Máxima speecht tijdens de G20-top, rechts de kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammed bin Salman. Beeld © AFP

De Tweede Kamerleden Sadet Karabulut (SP), Bram van Ojik (GroenLinks) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) vinden het onbegrijpelijk dat koningin Máxima tijdens de G20-top een ontmoeting had met de kroonprins van Saoedi-Arabië. Die wordt door de Verenigde Naties gezien als medeverantwoordelijk voor de moord op journalist Jamal Khashoggi.

Maandag spreken de Kamerleden hierover met minister Blok, tijdens een debat over mensenrechten. "Waarom zou koningin Máxima met de Saoedische prins willen praten?", twittert SP'er Karabulut. "Is het echt waar dat ze niet gesproken heeft over de moord op journalist Khashoggi? Onbegrijpelijk." 

Khashoggi werd in oktober vorig jaar vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul. Zijn lichaam zou na de moord in stukken zijn gezaagd en is nog altijd niet gevonden. 

'Overtuigend bewijs tegen Bin Salman'

Ook de VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies, Agnes Callamard, heeft felle kritiek op de ontmoeting van Máxima. In een tweet richt ze zich tot de koningin: "Koningin Máxima, U had een ontmoeting met kroonprins MBS. Ik neem aan dat u de buitengerechtelijke executie van #Kashoggi, het mislukte onderzoek en de gesloten rechtszaak ter sprake gebracht heeft. Ik vertrouw erop dat u op gerechtigheid heeft aangedrongen."

Vorige week nog presenteerde rapporteur Callamard haar onderzoek over de moord op de Jamal Khashoggi. Volgens haar is er 'overtuigend' bewijs dat de kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammed bin Salman, en andere Saoedische invloedrijke personen verantwoordelijk zijn voor de moord.
 

'Deze man wil je niet op de thee'

Politiek commentator Frits Wester heeft van de Rijksvoorlichtingsdienst begrepen dat Máxima met de Saoedische kroonprins inderdaad alleen over microkredieten heeft gesproken, waar ze zich als speciaal VN-adviseur voor inzet.

Dat is ook weer niet vreemd. Volgens Wester is ze als koningin niet echt in de positie om over zoiets iets politiek gevoeligs als de moord op de Saoedische journalist te spreken. "Maar daarom zou ik zeggen: vermijd deze man dan even, breng jezelf niet in zo'n kwetsbare positie. Bin Salman wordt in verband gebracht met de dood van Khashoggi, die wil je nu niet op de thee hebben."

Wester noemt de ontmoeting een diplomatieke blunder. "Máxima had hier nooit in terecht mogen komen. Vreemd dat de Rijksvoorlichtingsdienst of de ambtenaren om Máxima heen haar blijkbaar niet hebben afgeraden om met de Saoedische kroonprins te praten." Maar, zegt hij ook: "Waar is eigenlijk de politieke antenne van de Oranjes zelf?"
 

Optreden
Lees ook:
Optreden in Saoedi-Arabië, moet Tiësto dat doen? 'Laat je niet gebruiken'