Milieumaatregelen

Oppositie vindt klimaatakkoord niet groen en eerlijk, natuurclubs wél tevreden

28 juni 2019 16:23 Aangepast: 28 juni 2019 16:45
Beeld © EPA

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn niet tevreden met het klimaatakkoord van het kabinet. Dat is nog niet groen en eerlijk, vindt de PvdA. Het kabinet hoopt juist op steun van de partij. De Partij voor de Dieren trekt feller van leer en spreekt van 'gebakken lucht', 'compromisme' en 'pappen en nathouden'.

Het klimaatakkoord dat nu op tafel ligt is al geboren met "een tangverlossing", twittert PvdA-Kamerlid William Moorlag. Het kabinet verschoof bijvoorbeeld wat lasten van de maatregelen van burgers naar bedrijven. Maar de PvdA maakt zich toch nog zorgen over "de betaalbaarheid voor gewone mensen".

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vindt vooral de maatregelen voor de landbouw onvoldoende. Ook de stook van biomassa om energie op te wekken hekelt ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet presenteert klimaatakkoord: dit is wat we ervan gaan merken

Regeringspartijen

De regeringspartijen scharen zich – niet geheel verrassend - achter het akkoord. "Goed voor Nederland dat dit klimaatpakket er nu is. De VVD is er blij mee", laat fractievoorzitter Klaas Dijkhoff weten.

"Het laat zien dat CO2-reductie kan zonder mensen op kosten te jagen. Dit pakket helpt de Nederlanders juist in plaats van ze te straffen. Geen rare belastingverhoging voor automobilisten, wel een warmtefonds dat mensen in de komende dertig jaar helpt met het aanpassen van hun huis."

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma noemt het een eerlijk akkoord voor burgers en bedrijven. De partij wijst op de lagere energiebelasting voor huishoudens, een grotere bijdrage van de industrie en een beperking van de stimulering van dure elektrische auto’s.

In actie komen

D66-leider Rob Jetten benadrukt dat het hard werken is geweest en 'het was zeker niet makkelijk'. Maar volgens hem worden met dit akkoord de klimaatdoelen gehaald. "En tegelijkertijd is dit nog maar het begin. Want verandering krijg je niet door alleen iets op papier te zetten. Verandering krijg je door in actie te komen."

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers ten slotte vindt het Klimaatakkoord een mooi resultaat en een 'uiting van goede zorg voor een kwetsbare schepping'. Hij noemt het ambitieus, maar de maatregelen houden ook rekening met de draagkracht van gewone gezinnen en mensen met een smalle beurs. "Bovendien nemen we echt de tijd voor de uitvoering ervan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klimaatakkoord: vandaag gepresenteerd, maar waarom is het nodig?

Autobranche tevreden

Het kabinet kiest met zijn klimaatplannen voor 'een meer realistische en betaalbare aanpak', zegt de RAI Vereniging, de belangenorganisatie voor Nederlandse bedrijven die zich bezighouden met mobiliteit. Branchevereniging BOVAG zegt ook dat het klimaatplan getuigt van realisme. De ANWB meent dat de plannen voor de stimulering van de elektrische auto er goed uitzien.

Pluspunten zijn het verlagen van subsidies voor elektrische auto's en de invoering van rekeningrijden, zegt de RAI, maar het is 'onacceptabel' dat de bijtelling op elektrische auto's 'al in 2020 in plaats van 2021' wordt verhoogd. Ook BOVAG is daar niet bij mee. Volgens de organisatie zijn al volop auto’s besteld voor 2020, op basis van de nu geldende fiscale regels.

De ANWB vindt het belangrijk dat de aanschaf van goedkopere elektrische auto's wordt gestimuleerd, waardoor op termijn een goede tweedehandsmarkt kan ontstaan. Dat verhogingen van bpm (bij aankoop nieuwe auto of motor) en van de motorrijtuigenbelasting van de baan zijn, noemt BOVAG een belangrijk uitgangspunt. Verder is de vereniging blij dat er gewaakt wordt voor te veel stimuleringsmaatregelen voor elektrisch rijden en dat het taboe op rekeningrijden van tafel is.

Mileuorganisaties

Natuur- en milieuorganisaties reageren overwegend positief op het akkoord. Natuurmonumenten zegt 'razend enthousiast' te zijn. "Minister Carola Schouten verdient een diepe buiging voor dit uitstekende resultaat." Natuur & Milieu en de Natuur- en Milieufederaties zeggen dat het akkoord een 'wezenlijke stap vooruit' vormt.

Natuurmonumenten is blij met de plannen om de CO2-uitstoot in de landbouw verder terug te dringen, 'ook goed voor natuur en landschap'. Ook de plannen voor de veenweidegebieden worden positief ontvangen. Door boeren te stimuleren over te stappen naar natte teelten met hogere grondwaterstanden, verdampt er minder veen. Directeur Marc van den Tweel: "Minder uitdroging van kwetsbare natuurgebieden, minder instroom van ammoniak en betere kansen voor het herstel van weidevogels."

Ook kritiek

Toch is er ook kritiek: beschermde natuurgebieden hadden volgens Natuurmonumenten een aparte status moeten krijgen bij de bouw van windmolens en zonneparken. Die gebieden zijn nu vogelvrij verklaard, vindt de organisatie.

De natuur- en milieuorganisaties noemen de inzet op het stimuleren van elektrisch rijden te mager. "Het terugdraaien van bestaand stimuleringsbeleid is ronduit schokkend." De clubs roepen het kabinet ook op geen energie of geld te verspillen aan 'futiliteiten als het aanmoedigen van radiotorfolie, maar doeltreffende en serieuze maatregelen zoals het sluiten van kolencentrales'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coalitie vrijwel eens over klimaatakkoord: dit verandert er voor jou

Industrie ontevreden

De industrie is niet blij met de nieuwe klimaatplannen van het kabinet. De CO2-heffing die het kabinet voorstelt, zet volgens brancheorganisaties als VNCI en FME Nederlandse industriële bedrijven op achterstand ten opzichte van het buitenland.

"Dit kan en mag de bedrijven niet dwingen tot onrendabele investeringen", zeggen ze. "Het prijst Nederlandse bedrijven uit de internationale markt, belemmert investeringen in duurzame innovaties en bedreigt daarmee de werkgelegenheid in de industrie en aanpalende bedrijfstakken."

Industriebedrijven zien daarnaast nog veel onduidelijkheden in de klimaatplannen van het kabinet, die de onzekerheid versterken. Zo is niet duidelijk wanneer de heffing ingaat en hoe wordt omgegaan met factoren als niet-beschikbare infrastructuur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore