Ga naar de inhoud
'Geen zonnepanelen en windmolens'

'Minister moet Utrecht dwingen huizen te bouwen in plaats van zonneweide'

Beeld © ANP

VVD en CDA zijn verontwaardigd over het plan van de gemeente Utrecht om een bouwlocatie bij de stad te gebruiken om zonnepanelen en windmolens te plaatsen. De regeringspartijen eisen nu van minister Ollongren dat zij Utrecht dwingt om die locatie voor woningbouw te gebruiken.

Onlangs werd bekend dat de gemeente Utrecht de locatie Rijnenburg de komende 15 jaar wil gebruiken voor zonneweides en windmolens.

Starters en gezinnen

Daarmee laat de gemeente Utrecht volgens CDA en VVD na het gat te vullen van het tekort aan woningen. Tot 2024 zijn er volgens de partijen zo’n 29.000 nieuwe woningen gepland, terwijl er behoefte is aan 49.000 woningen.

Het tekort zorgt voor forse prijsstijgingen van huizen, vooral in de grote steden. Dat zorgt voor problemen bij starters, gezinnen en ouderen, die moeite hebben om een huis te vinden.

VVD
Lees ook:
VVD en CDA: meer woningbouw kleine gemeenten Utrecht en Noord-Holland

Dwingen om beleid aan te passen

Omdat het volgens de twee regeringspartijen 'ondanks alle goede bedoelingen van het kabinet' niet snel genoeg gaat, roepen ze minister Ollongren om in actie te komen. Ze willen dat de minister gebruik maakt van haar zogeheten doorzettingsmacht, waarmee ze in de vorm van een aanwijzing, de gemeente kan dwingen het beleid aan te passen.

In dit geval dus om te zorgen dat er geen zonneweides worden aangelegd, maat woningen worden gebouwd.

Panelen er op leggen

CDA-Kamerlid Erik Ronnes noemt het 'onbestaanbaar als een links college in Utrecht de voorkeur geeft aan zonneweides, in plaats van nieuwbouw'. "Mensen hebben nú een dak boven hun hoofd nodig, dat tegelijkertijd betaalbaar is. Leg die panelen er desnoods bovenop."