Politiek

Onderhandelingen over nieuwe cao basisonderwijs afgebroken

27 juni 2019 14:24 Aangepast: 27 juni 2019 14:34

De onderhandelingen over een nieuwe cao in het basisonderwijs zijn vastgelopen. De vakbonden hebben de onderhandelingen gisteravond afgebroken. Zij vinden het loonbod van de PO-Raad, de sectororganisatie voor het basisonderwijs, te mager.

"Heel jammer. We waren bereid een mooie loonsverhoging voor iedereen af te spreken", zegt Rinda den Besten, voorzitter van de raad. De belangenorganisatie heeft onder meer een salarisverhoging van 4 procent voor alle medewerkers aangeboden. Ook zijn er voorstellen gedaan om het werk aantrekkelijker te maken.

Volgens Den Besten is de raad met dit voorstel 'financieel tot het uiterste' gegaan. "Daarmee wordt niet de loonkloof met het voortgezet onderwijs gedicht, daarvoor zijn extra investeringen van het kabinet nodig. Nu staan de medewerkers echter met lege handen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ernstig lerarentekort dreigt basisonderwijs: tienduizenden leerlingen gedupeerd

Lerarentekort oplossen

De huidige cao liep tot 1 maart 2019. Volgens de vakbonden zou een nieuwe cao noodzakelijk zijn om meer mensen aan te trekken voor de sector. Dat is nodig omdat er een tekort aan leraren is.

Bestuurder van de Algemene Onderwijsbond (AOb) Eugenie Stolk: "Er zijn eenvoudig niet genoeg mensen meer te krijgen voor goed onderwijs voor al onze kinderen. Je kunt het dan niet maken om een flut-cao af te sluiten in deze tijd. Het maakt mij oprecht boos dat overal geld voor lijkt te zijn, behalve voor een goede cao voor personeel in het basisonderwijs. Dit zijn de mensen die zorgen voor goed onderwijs aan alle kinderen van Nederland."

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt dat het kabinet moet gaan leveren, want het 'lerarentekort laat zich op steeds meer plaatsen voelen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Basisonderwijs boos over bezuiniging van tientallen miljoenen euro's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore