Politiek

Oproep Raad van Europa: Rusland, berecht MH17-verdachten zelf

27 juni 2019 13:31 Aangepast: 28 november 2019 09:14
Igor Girkin, Sergei Doebinski, Oleg Poelatov en Leonid Ghartsjenko (vlnr)

In de Raad van Europa wordt de druk op Rusland opgevoerd om mee te werken aan het proces tegen de verdachten van het neerhalen van MH17. Er moet een onderzoek komen naar de medewerking van Rusland bij het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp en desnoods moet Rusland zelf daders vervolgen, staat in een voorstel dat vandaag is ingediend. 

De Europese mensenrechtenorganisatie wil dat als de verdachten van betrokkenheid bij het neerhalen van MH17 zich niet melden bij de rechtbank in Nederland, Rusland hen zelf vervolgt en berecht.

Dat staat in een voorstel voor een resolutie, dat vandaag is ingediend door leden van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Namens Nederland zijn dit leden van de Tweede Kamer, CDA'er Pieter Omtzigt is een van de initiatiefnemers van het voorstel.

Niet volledig meegewerkt

In het voorstel wordt Rusland weliswaar niet bij naam genoemd, maar dat is het enige land dat niet volledig meewerkt aan het onderzoek naar de ramp met MH17 op 17 juli van 2014.

Het vliegtuig werd neergeschoten boven Oost-Oekraïne, waar pro-Russische rebellen in een felle strijd met het Oekraïense leger verwikkeld waren. Daarbij kwamen 298 mensen om het leven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vier verdachten aangeklaagd voor MH17-ramp, proces begint op 9 maart 2020

Geen uitlevering

Vorige week woensdag maakte het team dat het strafrechtelijk onderzoek doet naar de ramp bekend dat het drie Russen en een Oekraïner verdenkt van betrokkenheid bij het neerschieten van het passagiersvliegtuig. Beide landen leveren geen burgers uit, met dit voorstel zouden de verdachten dus in eigen land berecht moeten worden.

Daarnaast wordt in het resolutievoorstel gevraagd om een onderzoek naar de medewerking van landen aan de opsporing en berechting van de daders van het neerhalen van vlucht MH17. Het onderzoek zal onder meer gaan over de weigering van Rusland om radargegevens van tijdens de ramp te delen. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die onderzoek deed naar de oorzaak van het neerstorten van het passagiersvliegtuig, had om deze data gevraagd. 

Werk mee aan onderzoek

In het voorstel worden staten nogmaals opgeroepen mee te werken aan het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp. Dat wordt gedaan door onderzoeksteam JIT, waar behalve Nederland ook Oekraïne, België, Maleisië en Australië in zitten. 

Of de resolutie er komt is nog niet zeker. Het presidium van de Raad van Europa besluit daarover, daarna wordt er over gestemd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Diplomatieke stappen tegen Rusland vanwege niet meewerken onderzoek MH17

Rusland terug na vijf jaar afwezigheid

En zelfs als dit wel zo is, blijft het zeer twijfelachtig of Rusland zich iets van de oproep zal aantrekken. Vier dagen na de ramp met MH17 werd in de VN Veiligheidsraad Resolutie 2166 unaniem aangenomen, waarin staten moeten helpen de verantwoordelijken te vinden. Rusland weigert tot nu mee te werken aan het onderzoek van het JIT. 

Saillant detail: Rusland zelf kan er ook over meestemmen: sinds deze week heeft het land ondanks protesten van nabestaanden van de MH17-slachtoffers weer volledig stemrecht. Dat was hen begin 2014 afgenomen, vanwege de annexatie van de Krim en de betrokkenheid bij de oorlog in Oost-Oekraïne. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore