Vastgelopen huurmarkt

Wet moet huurwoning betaalbaarder maken voor lage middeninkomens

27 juni 2019 12:24 Aangepast: 27 juni 2019 13:00

Het kabinet neemt maatregelen waarmee het de vastgelopen huurmarkt uit het slop wil trekken. Een van de maatregelen is om gezinnen met een middeninkomen makkelijker in aanmerking te laten komen voor een sociale huurwoning.

Naast het inkomen wordt voortaan ook naar de samenstelling van het huishouden gekeken. Als het uit meerdere mensen bestaat, wordt de salarisgrens verhoogd.

Andere inkomensgrens

De inkomensgrens voor de sociale huur van woningcorporaties is nu 38.035 euro. Als mensen meer verdienen, zijn ze aangewezen op de vrije huursector, waar de huur boven 720 euro ligt.

Maar omdat gezinnen na aftrek van de vaste lasten minder overhouden, wordt de inkomensgrens voor meerpersoonshuishoudens verhoogd naar 42.000 euro. Voor eenpersoonshuishoudens gaat de inkomensgrens licht omlaag naar 35.000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Storm aan reacties na 'grap' VVD'er over sociale huurwoningen: 'Mijn hemel, de stupiditeit'

Tijdelijke huurkorting

Ook wordt het in het wetsvoorstel voor verhuurders mogelijk om eenvoudiger een tijdelijke huurkorting te geven, bijvoorbeeld bij ziekte van de huurder. Zij kunnen na een korting van maximaal 3 jaar de huur weer verhogen naar het oude niveau met daarbovenop maximaal 3 opgeschorte huurverhogingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onenigheid coalitie over middenhuurwoningen en grotere rol corporaties

Verhuurders krijgen ook de mogelijkheid om zeer lage huren sneller te verhogen. Voor inkomens boven 42.436 euro is in het huidige systeem een hogere huurverhoging mogelijk. Het voorstel is om deze inkomensgrens te verhogen naar 45.000 euro voor eenpersoonshuishoudens en 52.000 euro voor meerpersoonshuishoudens.

Die huur kan wel worden verhoogd met grotere sprongen. Afhankelijk van de samenstelling van het huishouden en de inkomenscategorie kan de huur elk jaar  met maximaal 50 of 100 euro per maand stijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Waarom jouw huur niet snel zal dalen door 'noodmaatregelen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore