Storing KPN

Kamerleden onthutst door dode tijdens 112-storing: 'Echt afschuwelijk'

26 juni 2019 16:18 Aangepast: 26 juni 2019 17:35
SP-Kamerlid Ronald van Raak. Beeld © ANP

Geschokte reacties in de Tweede Kamer nu duidelijk is geworden dat er een vrouw is overleden, toen de hulpdiensten niet bereikt konden worden door de storing van noodnummer 112. Volgens de plaatselijke ambulancedienst is de hulpverlening langzamer op gang gekomen vanwege de storing.

De vrouw werd maandag rond 16.30 uur thuis in Breda onwel. Familieleden probeerden 112 te bellen, maar door de storing bij KPN lukte dat niet. Ook haar huisarts, inmiddels gealarmeerd door familie, kreeg geen contact met de meldkamer. De vrouw werd thuis gereanimeerd, maar de hulp kwam te laat.

Onacceptabel

VVD-Tweede Kamerlid Antoinette Laan-Geselschap is heel erg geschrokken door het bericht. "Vreselijk dat de storing bij KPN deze vertraging tot gevolg heeft gehad. We weten niet of het slachtoffer anders nog zou hebben geleefd, maar je gunt het niemand om in zo’n noodsituatie geen hulpdienst te kunnen bereiken. Het laat zien hoe onacceptabel het is als 112 plat gaat, want de consequenties kunnen enorm zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hulpdiensten vertraagd, vrouw uit Breda overleden tijdens 112-storing

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken noemt het afschuwelijk. "Deze vrouw heeft ongeveer een half uur moeten wachten op de hulp die ze acuut nodig had. Maar door de 112-storing en de chaotische crisisaanpak daarna kon ze de hulpverleners niet bereiken. En ondanks de inzet van de huisarts, politie en de ambulancedienst kwam de redding te laat. Dat is echt afschuwelijk. Ik kan niet begrijpen dat het zo mis kon gaan terwijl er – zoals de minister claimt – een deugdelijk en getest noodplan zou zijn. Ik wil van de minister weten of het op meer plekken zo mis is gegaan."

Nooit meer

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak noemt het 'vreselijk' dat als gevolg van de storing een slachtoffer is gevallen. "Dit mag nooit meer gebeuren. Naast KPN zullen we meer telefoniebedrijven moeten inschakelen, of er op een andere manier voor moeten zorgen dat 112 altijd bereikbaar kan blijven."

Kathalijne Buitenweg van GroenLinks vindt het 'een ongelooflijk verdrietig bericht'. "De overheid is tekort geschoten, met gevolgen die we niet meer ongedaan kunnen maken. We gaan de minister vragen wat er in deze zaak precies is gebeurd. Grapperhaus heeft de Tweede Kamer gister een evaluatie beloofd, daarin moet dit absoluut worden meegenomen."

Medeleven

Nico Drost van de ChristenUnie: "Dit is verschrikkelijk nieuws. We leven mee met de nabestaanden. Het moet een verschrikkelijk gevoel van machteloosheid geven als je probeert de hulpdiensten te bereiken en ze precies op het moment dat je ze zo hard nodig hebt niet bereikbaar zijn. Het onderstreept het levensbelang van de goede werking van onze systemen."

CDA-Kamerlid Chris van Dam noemt het 'schokkend' dat de vrouw niet tijdig medische hulp heeft kunnen krijgen. "Respect voor het werk van de huisarts en de politieman. De minister heeft aangegeven uitgebreid onderzoek te doen naar hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ik leef mee met de nabestaanden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Storing 112 onder de loep: 'Natuurlijk mag dit niet gebeuren. Maar het gebeurt wel'

Reactie ministerie Justitie en Veiligheid: Onderzoek afwachten

"Het bericht over het overlijden van deze mevrouw uit Breda tijdens de 112-storing is bij ons bekend. Dit is natuurlijk een vreselijk bericht, we leven mee met de nabestaanden. Op dit moment is het onderzoek door de inspecties naar de gevolgen van de 112 storing in volle gang. Het is belangrijk dat deze onderzoeken goed en zorgvuldig plaatsvinden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore