Foutje DENK

Tweede Kamer stemt over pitspoezen: 'Compleet gekke motie'

26 juni 2019 11:33 Aangepast: 26 juni 2019 12:30
Pitspoezen bij de Formule 1

De Tweede Kamer stemde gisteren over de 'pitspoezenmotie'. De PVV pleitte ervoor om pitspoezen terug te krijgen op het circuit. Opvallende medestander: de partij DENK. Al blijkt daar toch iets mis te zijn gegaan. Frits Wester heeft wel een mening over dit soort moties: "Hier moet de politiek zich niet mee bemoeien."

Frits Wester vervolgt: "Het is hetzelfde dat politici aan het kabinet vragen om een brief te schrijven aan de FIFA dat een voetbal voortaan vierkant moet zijn. Met dit soort onderwerpen moet de politiek zich niet bezighouden. Het is vooral een manier om aandacht te krijgen."

Feministische betutteling

De PVV denkt daar anders over. Die vindt het besluit van de Formule 1-organisator FIA om pitspoezen te verbieden 'feministische betutteling'. "Pitspoezen horen net zoveel bij de Formule 1 als de auto's", licht PVV'er Roy van Aalst toe. 

Daarom diende de partij een voorstel in waarin de regering wordt opgedragen een brief te schrijven aan de FIA om het besluit terug te draaien. De PVV moest daarvoor wel een meerderheid krijgen in de Tweede Kamer. 

Roy van Aalst kwam met de pitspoezenmotie. Roy van Aalst kwam met de pitspoezenmotie.

Foutje

De brief zal er niet komen, want het voorstel haalde die benodigde meerderheid niet. Naast de PVV stemden Forum voor Democratie, VVD én DENK voor. 

Waarom DENK vóór stemde? "Dat was een foutje", licht fractievoorzitter Tunahan Kuzu desgevraagd toe. "En dan precies bij deze motie. Maar een fout is menselijk".

Goede zaak

Bij de VVD ging het niet om een fout. Tegen de NOS zei VVD-Kamerlid Heerema dat het 'een goede zaak' is dat 'dit soort meiden' evenementen als de Formule 1 'opleuken'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Onze meiden zijn de mooiste' en dus wil Rusland de pitspoezen terug

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore