'Van de zotte'

Advocaat Volkert van der Graaf: 'OM heeft mij mediaverbod opgelegd'

25 juni 2019 11:01 Aangepast: 25 juni 2019 11:09
Beeld © ANP

De advocaat van Volkert van der Graaf, Willem Jebbink, zegt dat hij niet meer met de media mag praten over zijn cliënt. "Dit is absurd, zoiets gebeurt alleen in Noord-Korea." Volgens het OM is er geen sprake van een spreekverbod.

Van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, mag sinds zijn vervroegde vrijlating in 2014 geen contact met de media hebben.

"Anderhalve week geleden heb ik van het Openbaar Ministerie te horen gekregen dat ook ik niet meer met de media mag praten over mijn cliënt", zegt advocaat Jebbink desgevraagd tegen RTL Nieuws. "Het is absurd dat het Openbaar Ministerie een advocaat zo'n verbod oplegt. Zoiets gebeurt alleen in de Sovjet-Unie of Noord-Korea."

Aanleiding 

Aanleiding is volgens Jebbink het dreigement van Van der Graaf om Kamerleden Madeleine van Toorenburg en denktank-directeur Han ten Broeke aan te klagen wegens laster en smaad. De twee politici hadden in een radioprogramma gezegd dat Van der Graaf zich niet aan de voorwaarden van zijn invrijheidstelling zou houden. Van der Graaf deed daarna in mei aangifte. Advocaat Jebbink stuurde daarover een uitgebreid persbericht rond. 

"Door mijn cliënt opzettelijk en zonder omhaal als onbetrouwbare regelovertreder publiekelijk neer te zetten en als iemand die de rechtsstatelijke vrijheid misbruikt, plegen zij laster en smaad", lichtte de advocaat de aangifte destijds toe. 

Straf voor Van der Graaf

Aan RTL Nieuws vertelt de advocaat dat hij door die aangifte een spreekverbod opgelegd heeft gekregen. "Als ik me daar niet aan houd, kan mijn cliënt daarvoor worden gestraft. En kan mijn cliënt opnieuw de gevangenis in moeten."

Geen spreekverbod

Het OM ontkent een spreekverbod te hebben opgelegd aan de advocaat van Van der Graaf: "Wel is de raadsman gewezen op de bijzondere voorwaarde die aan zijn cliënt is opgelegd omtrent uitingen in de media. Dit naar aanleiding van het persbericht dat de raadsman, zonder daarover het OM te informeren, heeft uitgebracht over de aangifte van zijn cliënt tegen twee Kamerleden."

De advocaat zegt daarover: "Natuurlijk erkennen ze niet dat ik een verbod heb, maar de facto ben ik natuurlijk kaltgestellt: als ik praat loopt mijn cliënt een risico. Ik acht het ongepast dat het OM RTL Nieuws niet bevestigt dat men toestemming voor het persbericht zou hebben geweigerd."

Niet mengen in de kwestie

De Orde van Advocaten wil zich niet mengen in de kwestie: "We hebben hierover contact gehad met de betreffende advocaat. Zowel hij als wij zien het op dit moment als een zaak tussen het OM en de betreffende advocaat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Volkert van der Graaf doet aangifte om laster en smaad

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore