Ga naar de inhoud
Stijging van mazelen

Vaccinatiegraad licht gestegen, maar kabinet is nog niet tevreden

Vaccineren Beeld © Hollandse Hoogte

De vaccinatiegraad is vorig jaar niet gedaald en dit jaar licht gestegen, maar het kabinet is nog niet tevreden. Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis. Zo stijgt het aantal gevallen van mazelen en meningokokken type W in ons land.

Nederland heeft al jaren te maken met een dalende vaccinatiegraad, maar die daling is nu gestopt. De vaccinatiegraad is dit jaar zelfs licht gestegen bij jonge kinderen, blijkt uit voorlopige cijfers. 

Bij de BMR-vaccinatie  (bof, mazelen, rode hond) is de vaccinatiegraad dit jaar voor kinderen iets hoger dan vorig jaar rond dezelfde tijd.  

Vaccinatiegraad

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moet 95 procent zijn gevaccineerd om ziekten als mazelen uit te roeien, maar dat halen we niet.

Gemeenten zijn volgens het kabinet wél alerter geworden op het vaccineren. In 13 van de 355 gemeenten is de vaccinatiegraad momenteel 80 procent of lager, blijkt uit de nieuwste cijfers.

HPV-vaccinaties

Ook het aantal meisjes dat tegen HPV wordt gevaccineerd stijgt licht.  Het humaan papillomavirus, zoals het virus heet, veroorzaakt baarmoederhalskanker.

"Het zijn positieve signalen", schrijft staatssecretaris Blokhuis. "We zijn op de goede weg, maar er valt nog veel winst te behalen."

Zorgen om meningokokken W

Wel zijn er zorgen over de opkomst van meningokokken W. In 2018 waren er opnieuw meer mensen met deze dodelijke bacterie. Deze bacterie kan leiden tot hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en soms zelfs tot de dood. 

Vóór 2015 waren er gemiddeld vier patiënten per jaar met meningokokkenziekte type W. In 2015, 2016, 2017 en 2018 werden er respectievelijk 9, 50, 80 en 103 patiënten met deze ziekte gerapporteerd.

Dit jaar zijn er tot en met mei al 32 patiënten met meningokokken gemeld.

Stijging van de mazelen

Ook het aantal patiënten met mazelen groeit. In april raakte op een kinderdagverblijf in Den Haag vier kinderen besmet met mazelen. 

Het kabinet laat weten dat er dit jaar meer mazelenpatiënten zijn gemeld dan in dezelfde periode in voorgaande jaren. Tot nu toe zijn er in ons land ongeveer 40 patiënten gemeld. Voorgaande jaren waren dat er tien tot twintig patiënten in het hele jaar.

Omdat de vaccinatiegraad nog voldoende hoog is, verwacht het RIVM geen grote mazelenepidemie. Sinds 1976 is de vaccinatie van de mazelen opgenomen in het vaccinatieprogramma.

Maatregelen

Ondanks de lichte stijging van het aantal vaccinaties, is het kabinet niet tevreden. Om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen, zijn er allerlei maatregelen in het leven geroepen.

Zo wil de overheid ouders overtuigen te gaan vaccineren door hen actief te benaderen met uitnodigingsbrieven en komt er een nieuwe website met informatie over vaccineren, ervaringsverhalen en actuele informatie. 

Ook wordt nepnieuws rond vaccineren harder aangepakt. De opkomst van nepberichten is een belangrijke reden dat de vaccinatiegraad jarenlang daalde. 'Anti-vaxxers' voeren via sociale media al jaren een felle campagne tegen inentingen, onder meer door berichten met verzonnen 'feiten' te publiceren. Het kabinet wil de strijd met anti-vaxxers aangaan door deze ouders te laten bezoeken door experts. 

Mazelenuitbraak in Italië:

01:52
Ouders weigeren vaccinatie.
Vierde
Lees ook:
Vierde kind besmet met mazelen op crèche Den Haag