Na opmerkingen premier

Maleisië schaart zich ondanks eerdere kritiek achter uitkomst MH17-onderzoek

20 juni 2019 16:57 Aangepast: 20 juni 2019 19:21
De Maleisische premier Mahathir Mohammad. Beeld © AFP

Maleisië steunt ondanks eerdere kritiek van de premier van het land, toch de conclusies van het internationale onderzoeksteam JIT over de link tussen de aanslag op MH17 en Rusland. Alle landen die betrokken zijn bij het onderzoek, dus ook Maleisië, hebben vanmiddag een brief gestuurd aan de VN-Veiligheidsraad waarin ze zich achter de conclusies van het JIT scharen.

Daar was onduidelijkheid over ontstaan nadat de Maleisische premier Mahathir Mohamad eerder vandaag de conclusies van het JIT over een duidelijke link met Rusland, 'van horen zeggen' noemde. "We zijn erg ongelukkig, want vanaf het begin is het een politieke zaak geworden hoe Rusland te beschuldigen van wangedrag", zei hij. Wel liet het Maleisische ministerie van Buitenlandse Zaken daarop al weten achter het JIT te staan.

Premier Rutte liet vanmiddag in Brussel weten de uitspraken van de Maleisische premier 'teleurstellend' en 'verwarrend' te vinden.

Onderzoek toont link Rusland

Het Openbaar Ministerie maakte gisteren bekend dat ze vier verdachten gaan aanklagen die betrokken zijn geweest bij de ramp met MH17. Zij worden vanaf 9 maart 2020 vervolgd voor moord. In het onderzoek naar de ramp is een duidelijke link met Rusland aangetoond.

Het gaat om de verdachten Igor Girkin, Sergei Doebinski en Oleg Poelatov uit Rusland en Leonid Ghartsjenko uit Oekraïne. Zij worden gezamenlijk verdacht van het vervoeren van de Buk-lanceerinstallatie naar het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne, waaruit vlucht MH17 werd neergeschoten. Het viertal wordt op nationale en internationale opsporingslijsten geplaatst.

Rusland ontkent nog steeds alle betrokkenheid en heeft kritiek op het onderzoek van het JIT.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maleisië wil bewijs zien dat Rusland achter aanslag MH17 zit

'Niet eerste keer dat Maleisische premier rare dingen zegt'

Politiek verslaggever Fons Lambie zegt dat het niet de eerste keer is dat de Maleisische premier rare dingen zegt. "De premier is inmiddels 93 jaar oud en heeft wel vaker omstreden dingen gezegd, bijvoorbeeld over joden of 9/11. Dus je kunt zeggen dat het een man is die rare dingen zegt, maar het is wel de premier van Maleisië, een land dat lid is van het JIT."

Voor Nederland zijn de uitlatingen van de premier erg vervelend, zegt Lambie. "Den Haag vertrouwt Maleisië niet helemaal. Het land heeft nauwe banden met Rusland. Ik heb weleens de verdenking gehoord dat via Maleisië gevoelig informatie in Moskou is beland, al zul je dat niemand hardop horen zeggen."

Volgens Lambie is er nog een andere reden dat de opstelling van Maleisië onhandig is. "Voor Nederland is internationale steun belangrijk, om druk op Rusland te houden. Verdeeldheid en twijfel helpt dan niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vier verdachten aangeklaagd voor MH17-ramp, proces begint op 9 maart 2020

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore