Milieumaatregel

Nederland wil Europese kerosineheffing invoeren

19 juni 2019 18:34 Aangepast: 19 juni 2019 18:53

Nederland wil een belasting op de vliegtuigbrandstof kerosine voor vluchten binnen Europa. Die heffing moet dan wel door alle Europese landen worden ingevoerd. Volgens staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) is het niet vol te houden dat kerosine de enige fossiele brandstof is zonder accijns.

Nederland zal het voorstel over de kerosinetaks morgen en overmorgen bespreken op een conferentie die Snel heeft georganiseerd in Madurodam over het belasten van luchtvaart.

Vliegtaks

Belangrijkste onderwerp van gesprek is de vliegtaks. Nederland streeft naar een Europese vliegtaks. Als het niet lukt daarover internationaal afspraken te maken voert Nederland zelf in 2021 een vliegtaks in van 7 euro per ticket.

Een andere manier om vliegen te belasten is invoering van een kerosinebelasting. De Tweede Kamer nam in november een voorstel aan van D66 en de SGP waarin het kabinet wordt opgeroepen om zich internationaal hard te maken voor de invoering van een belasting op kerosine. Staatssecretaris Snel verwacht niet dat dit van vandaag op morgen is geregeld.

'Niet direct overeenstemming'

"Het is Snel er vooral om te doen het onderwerp te agenderen", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Na deze miniconferentie zal er niet meteen overeenstemming zijn over invoering van een Europese vliegtaks of een kerosineheffing." De Nederlandse vliegtaks gaat dan in 2021 gewoon door, een nationale kerosineheffing hoeven we niet bang voor te zijn. "Dan wijken vliegtuigen uit naar andere landen. Dat gaat dus nooit gebeuren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore