Ga naar de inhoud
Aanklacht voor MH17

Rutte: Heel belangrijke stap om waarheid over MH17 boven tafel te krijgen

Premier Mark Rutte noemt het een belangrijke dag.

Vandaag is een heel belangrijke stap gezet in het proces om de waarheid over MH17 boven tafel te krijgen en berechting mogelijk te maken. Dat zei premier Mark Rutte vandaag in reactie op de bekendmaking van het Openbaar Ministerie dat er vier mannen worden vervolgd voor het neerhalen van MH17. "We voeren de druk verder op", zei Rutte.

Vandaag maakte het OM bekend dat er vier verdachten, drie Russen en een Oekrainer, worden aangeklaagd voor betrokkenheid bij de ramp met MH17. Zij worden vanaf 9 maart 2020 vervolgd voor moord.

Vier
Lees ook:
Vier verdachten aangeklaagd voor MH17-ramp, proces begint op 9 maart 2020

Volgens Rutte is het heel belangrijk dat de daders voor het gerecht komen. "We gaan dit stap voor stap doen. We voeren de druk op." De premier zei ook dat als het 'dienstig is', hij contact zou opnemen met de Russische president Poetin. "Als dat nodig is, doe ik dat."

Rutte zei verder dat hij vindt dat 'Rusland moet doen wat het OM vraagt en medewerking moet verlenen'. Minister Grapperhaus liet eerder vandaag weten dat er diplomatieke stappen zijn genomen tegen Rusland omdat ze niet meewerken met rechtshulpverzoeken in de zaak rond MH17.

Diplomatieke
Lees ook:
Diplomatieke stappen tegen Rusland vanwege niet meewerken onderzoek MH17