Multinationals

Kamer verwijt Rutte spierballentaal over salarisverhoging grote bedrijven

18 juni 2019 15:30 Aangepast: 18 juni 2019 15:46
Marijnissen en Rutte vandaag in de Kamer. Beeld © ANP

De Tweede Kamer heeft premier Mark Rutte aangevallen over zijn dreigement dat hij, als grote bedrijven de salarissen van werknemers niet verhogen, een geplande lastenverlichting niet laat doorgaan. SP, PvdA, PVV en GroenLinks noemden dat dreigement in de Kamer ongeloofwaardig.

Rutte zei zaterdag als VVD-leider op een partijbijeenkomst in Aalsmeer dat hem dat het hem niet beviel dat de middenklasse – 'mensen met een normaal salaris' – steeds meer onder druk staan. Volgens hem blijven stijgingen in de CAO uit, 'maar het enige wat lijkt te stijgen zijn de salarissen van de topmannen'.

Hij zei toen ook dat het kabinet, als bedrijven geen gehoor zouden geven aan zijn oproep, kan ingrijpen door de verlaging van de vennootschapsbelasting terug te draaien. Dat zou die bedrijven dan financieel raken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte eist salarisverhogingen bij grote bedrijven, anders grijpt kabinet in

Concrete maatregelen

SP-leider Lilian Marijnissen zei vandaag in de Tweede Kamer blij verrast te zijn door 'het SP-verhaal van de VVD-leider', maar ze wilde wel concrete maatregelen. "Wat betekent die mooie spierballentaal? Wanneer gaan de lonen stijgen?"

Rutte herhaalde opnieuw dat hij wilde dat de grote ondernemingen hun verantwoordelijkheid nemen. Volgens hem is het onacceptabel dat topmannen van de grote bedrijven 'wel twee, drie of vier keer meer zijn gaan verdienen, terwijl het salaris van een gewone werknemer onder het inflatieniveau blijft'.

Geen deadline

"Die grote bedrijven zijn toonaangevend. Ze moeten meer geven dan ze nu bieden." Dat zou volgens Rutte bijvoorbeeld kunnen door afspraken in de CAO.

De SP, PvdA, GroenLinks en de PVV wilden van Rutte een deadline horen wanneer die bedrijven dan met een loonsverhoging moeten komen. Een tijdstip wilde Rutte niet noemen. Dat leidde tot hoon van de oppositie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Salarisstijging compenseert inflatie niet'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore