'Einde aan topsalarissen'

Veel veranderingen NPO: minder reclame, meer bezuinigingen

14 juni 2019 16:02 Aangepast: 14 juni 2019 22:15
Kinderen kijken tv.

Er gaat veel veranderen bij de publieke omroep. In de toekomst is er tot 20:00 uur geen reclame meer te zien op tv en NPO 3 wordt grotendeels een regiozender. Ook worden de topsalarissen van presentatoren aangepakt. "Dat zorgt voor zoveel irritatie, we gaan daar heel streng in worden", zegt minister Slob.

Daarvoor hebben de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU na maandenlang overleg een akkoord bereikt. De kabinetsplannen lekten vorige week al grotendeels uit via RTL Nieuws.

Reclamevrij

De publieke omroep wordt per 1 januari 2021 tot 20:00 uur 's avonds reclamevrij op tv. Online is er straks helemaal geen reclame meer te zien. Het kabinet wil dat minder kinderen met reclame worden geconfronteerd en omroepverenigingen minder afhankelijk worden van reclames. 

De overheid zal die daling van inkomsten deels gaan compenseren met 40 miljoen, maar de publieke omroep zal ook moeten gaan bezuinigen. Minister Arie Slob verwacht niet dat dat ten koste gaat van de programmering. "Er is echt nog wel ruimte bij de NPO. Er kunnen dingen soberder, zoals bijvoorbeeld de salariëring van top-presentatoren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen reclame meer op publieke omroep tot 20:00 uur

NPO 3 wordt regiozender 

NPO 3 krijgt een nieuwe naam en heet straks NPO regio. Op het slecht bekeken derde net gaan landelijke en regionale omroepen programma's aanbieden. De wet wordt zo aangepast dat regionale omroepen hun programma-aanbod verder kunnen ontwikkelen. "Maar kwaliteit blijft voorop staan", zegt Slob. 

Omroepen hoeven straks niet meer alleen uit te zenden via de NPO, ze kunnen bijvoorbeeld ook gaan uitzenden via onder andere YouTube.

Toezicht op beloning presentatoren

Het kabinet constateert verder dat de beloning van topfunctionarissen en presentatoren een voortdurende bron is van discussie en toenemende irritatie. "Dat gaan we nu echt hard aanpakken", zegt minister Slob. 

Top-presentatoren, zoals Matthijs van Nieuwkerk, mogen straks niet meer verdienen dan de minister-president. Slob: "We gaan daarvoor de wet aanpassen , dus we gaan die salarissen echt hard aanpakken. We worden streng, want dit zorgt voor veel irritatie."

Van Nieuwkerk behoort tot de veelverdieners bij de NPO. Van Nieuwkerk behoort tot de veelverdieners bij de NPO.

Ledenaantal omlaag

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben verder besloten de ledenaantallen die nodig zijn om als omroep te kunnen blijven bestaan, te verlagen tot 50.000.

Dat was 150.000 leden. De verlaging is goed nieuws voor omroepen als WNL, PowNed en Human. De plannen moeten per 1 januari 2021 ingaan. De Eerste en Tweede Kamer moeten nog wel instemmen met de nieuwe wet.

'Plannen raken ons hard'

NPO-voorzitter Shula Rijxman laat in een reactie weten: "Onze zorgen over de financiering zijn niet weggenomen. De maatregelen kunnen leiden tot opnieuw een grote bezuiniging, die onze hele programmering en programmamakers hard zullen gaan raken."

De voorzitter vervolgt: "Deze maatregelen zullen de publieke omroep minder slagvaardig maken en vooral ten koste gaan van het programma-aanbod voor jongeren. Zeker als NPO 3 wordt omgevormd tot een regiozender zal ons bereik onder jongeren drastisch afnemen en jong talent steeds minder kansen krijgen bij de publieke omroep."

Reactie Jan Slagter: 'Het houdt een keer op'

Jan Slagter, voorzitter Omroep MAX: "Er spreekt liefde uit voor de publieke omroep, maar er moet nog wel echt worden gesproken met de minister." Vooral het schrappen van de reclames baart hem zorgen. "Als er 50 miljoen moet worden geschrapt in de programmering, raakt dat de kijker."  Slagter signaleert dat de plannen nog veel ruimte overlaten voor overleg. "Wat ik heel gek vind, is dat je 60 of 80 miljoen euro aan reclame-inkomsten weggeeft aan de commerciële zenders, Facebook en Google. Dat is gewoon het verbranden van geld en dat vind ik doodzonde." "Als dit niet gecompenseerd wordt, hebben we met z’n allen een heel groot probleem. Vergeet niet dat we tijdens Rutte 1 en 2 al 200 miljoen aan bezuinigingen voor onze kiezen kregen. Het houdt een keer op." Slagter maakt zich ook zorgen over de verhoging van het lidmaatschapsgeld. Als het om een forse verhoging gaat, sluit je mensen met alleen een AOW’tje uit. Terwijl dat nu hele betrokken leden zijn. Ik hoop dat daar nog een goed gesprek over kan worden gevoerd." "Als je straks op NPO 3 alleen regionaal nieuws hebt, voorspel ik dat daar geen hond naar gaat kijken. En dat is zonde, want we moeten juist meer jongeren bereiken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NPO: minder reclame gaat ten koste van goede programma's'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore