Ga naar de inhoud
Laagdrempelige voorziening

VVD lanceert hulplijn voor leden die worstelen met hun integriteit

Henry Keizer en Anne-Wil Duthler kwamen allebei in de problemen.

De afgelopen jaren kwamen VVD-politici regelmatig in de problemen vanwege integriteitskwesties. De partij opent daarom een telefonische helpdesk waar partijleden met vragen over integriteit terecht kunnen. "Integriteitsproblemen helemaal uitsluiten gaat niet, maar we kunnen er wel alles aan doen."

Hij heeft nog geen telefoontje gehad. "Het speciale nummer wordt binnenkort geopend", zegt Sjoerd Potters. De VVD-burgemeester in De Bilt gaat de speciale telefoonlijn beheren.

Hoeveel telefoontjes hij denkt te verwachten? "Lastig te voorspellen, maar ik denk wel een paar per maand. Er is een behoefte aan een laagdrempelige voorziening."

Speciale hulplijn

VVD'ers door het hele land die worstelen met integriteitsproblemen kunnen naar de hulplijn bellen. Er is een speciale dilemmacommissie van zeven man opgetuigd.

Potters licht toe: "Nu moeten mensen naar de integriteitscommissie, maar die drempel is best wel hoog. De dilemmacommissie is laagdrempelig, we zijn een adviesorgaan. Het is bedoeld om met elkaar te sparren, bestuurders kunnen advies krijgen en als het nodig is brengen we een bezoek. Het past ook bij de professionele organisatie die we als VVD willen zijn."

VVD'ers kunnen bij de commissie terecht hoe ze bijvoorbeeld om moeten gaan met nevenfuncties, declaraties of sociale media.

Verschillende affaires

De grootste partij kampt al jaren met integriteitsaffaires. Eind april werd senator Anne-Wil Duthler uit de fractie gezet vanwege belangenverstrengeling. Partijvoorzitter Henry Keizer trad in mei 2017 af na een integriteitsschandaal rond de overname van zijn uitvaartonderneming. 

En oud-Kamerlid en oud-wethouder uit Roermond Jos van Rey maakte zich schuldig aan corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen. 

Omlaag brengen

Hoe Potters dat verklaart? "Dat is heel moeilijk. We zijn de grootste partij en dan lever je de meeste bestuurders. Die stromen ook in vanuit een andere branche met andere morele codes. Daarom is het goed dat we dit soort laagdrempelige initiatieven hebben."

"We sluiten niet onze ogen voor deze kwesties. Integendeel.", benadrukt Potters. "We willen er alles aan doen om dit soort kwesties zoveel mogelijk uit te sluiten. Bij de Rabobank hebben ze dit ook al. Ook wij willen uitstralen dat we een professionele organisatie. Als we elkaar aanspreken en kritisch zijn, kunnen we het aantal integriteitsgevallen omlaag krijgen."

Frits Wester: 'Integer zijn zit in je genen'

Politiek commentator Frits Wester over de helpdesk: "Het is goed dat de VVD erkent dat vertegenwoordigers van de partij met integriteitsproblemen kampen die de partij met regelmaat in een slecht daglicht plaatsen. Net als bij veel andere partijen komt hier gelukkig steeds meer aandacht voor."

Wester vervolgt: "Maar integer zijn zit in je hoofd, in je genen. Als dat besef er niet is gaat iemand voor advies echt geen helpdesk bellen. De kans is groot dat de zogenoemde ‘dilemmacommissie’ in de praktijk meer een kliklijn wordt van VVD-politici die gaan vragen of datgene wat een collega doet wel door de beugel kan."