Politiek

26 gemeenten geïnteresseerd in proef met legale wietteelt

13 juni 2019 10:18 Aangepast: 13 juni 2019 11:27
Beeld © ANP

26 gemeenten hebben zich aangemeld voor de proef met legale wietteelt. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag behoren daar niet toe. De opzet van de proef staat hun niet aan. Steden als Breda en Tilburg hebben zich wel aangemeld.

Het experiment zal worden uitgevoerd in zes tot tien gemeenten. Welke van de 26 gemeenten geselecteerd worden, wordt mede bepaald door een onafhankelijke adviescommissie. Het duurt dan nog wel een jaar of twee voor de legaal geteelde wiet in de coffeeshops ligt.

Lijst niet openbaar

De lijst met geïnteresseerde gemeenten is niet openbaar. Het kabinet zal waarschijnlijk deze zomer beslissen en bekendmaken welke gemeenten mogen deelnemen aan het experiment.

Utrecht is de grootste gemeente die zich heeft aangemeld. Alleen wil die pas meedoen aan het experiment als de voorwaarden worden aangepast. Het grootste bezwaar van de gemeente is dat alle coffeeshops in de gemeente verplicht moeten meedoen. Dat wil Utrecht anders zien.

'Genoeg te kiezen'

Burgemeester Paul Depla van Breda vindt het jammer dat Amsterdam, Rotterdam en Den Haag niet meedoen. "Maar met 26 geïnteresseerde gemeenten lijkt me er genoeg te kiezen", zegt hij.

Volgens het kabinet moet het experiment aantonen of wiet uit de criminaliteit kan worden gehaald, maar ook wat het gebruik van wiet voor de gezondheid betekent. Er wordt geen maximum gesteld aan de hoeveelheid thc, de werkzame stof in cannabis. Deelnemende coffeeshops mogen daarnaast een grotere handelsvoorraad aanhouden dan het huidige maximum van 500 gram.

De proef duurt in principe vier jaar. Na evaluatie kan het experiment worden verlengd, maar dat besluit zal waarschijnlijk zijn aan een volgend kabinet zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore