Buiten de boot

Forum komt bijna niet aan de bak in provincies: 'Beledigend voor kiezer'

12 juni 2019 19:37
Thierry Baudet (archieffoto) Beeld © Hollandse Hoogte

Het is Forum voor Democratie niet gelukt om de verkiezingswinst te verzilveren. Vandaag zijn de onderhandeling in Zuid-Holland geklapt, dus gaat de partij alleen in Limburg meebesturen. Forum-leider Thierry Baudet heeft wel een verklaring: "De partijen doen liever zaken met hun oude vriendjes en willen het partijkartel in stand houden."

"Helaas heb ik gelijk gekregen. Het partijkartel bestaat", zegt Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet nu duidelijk is geworden dat zijn partij in bijna alle provincies, behalve in Limburg, buitenspel staat. De onderhandelingen in Zuid-Holland zijn vandaag geklapt omdat het CDA het niet meer ziet zitten.  

'Betreurenswaardig'

Een flinke tegenvaller voor Forum, dat bij de provinciale verkiezingen een verpletterende overwinning behaalde. Forum-leider Thierry Baudet heeft wel een verklaring waarom het niet is gelukt om de verkiezingswinst te verzilveren.

"We hebben ons na onze verkiezingsoverwinning constructief opgesteld, maar bij de onderhandelingen liep de helft al weg en andere helft doet liever zaakjes met de oude vriendjes die ze al kennen." Hij noemt het 'heel betreurenswaardig'. "Teleurstellend en beledigend voor de kiezer."

Stekker eruit getrokken

In de provincie Zuid-Holland vormde Forum lange tijd een zogenoemd motorblok met de VVD en het CDA, maar vanmiddag liet formateur Hans Wiegel weten dat het CDA het niet meer ziet zitten. 

Forum-leider in Zuid-Holland Rob Roos is verbijsterd: "We weten eigenlijk ook niet waar het mis is gegaan. We hadden gisteren overleg en zouden bij elkaar komen om laatste gesprekken te voeren, maar toen kwam het CDA opeens met de boodschap dat ze de stekker eruit trekken. Verbijstering alom. Niet alleen bij ons, maar ook bij de VVD en de andere partijen."

Rob Roos (l) samen met Forum-politicus Henk Otten. Rob Roos (l) samen met Forum-politicus Henk Otten.

Geen vertrouwen

Adri Bom van het CDA in Zuid-Holland zegt dat het niet één ding was waarom zijn partij niet meer verder wil. "Forum was absoluut constructief op verschillende onderwerpen. Op het gebied van klimaat en wonen waren goede afspraken met de partij te maken. Maar je hebt een bredere coalitie nodig dan deze drie."

Uiteindelijk werd een formatie voorgesteld met een krappe meerderheid, zegt Bom. "Maar die deed geen recht aan de verkiezingsuitslag. Daar hadden we geen vertrouwen in. Voor ons was dit een brug te ver." Een bestuur mét Forum is daardoor in de provincie Zuid-Holland onrealistisch geworden.

Ruud Burlet is lijsttrekker voor Forum in Limburg. Ruud Burlet is lijsttrekker voor Forum in Limburg.

Primeur voor Limburg

Dus gaat Forum alleen in Limburg meebesturen, samen met zes andere kandidaten (CDA, PVV, VVD, GroenLinks en de lokale partij GBBL).

Het wordt wel een bijzonder bestuur: de provincie krijgt een Limburgse regering zonder coalitie, die wisselende meerderheden zoekt voor programmapunten. Een primeur voor ons land. Ruud Burlet wordt de Forum voor Democratie-bestuurder. 

Frits Wester: 'Slecht uit te leggen'

Politiek commentator Frits Wester vindt het best opmerkelijk dat Forum voor Democratie bij collegevorming buiten de boot valt. "Op zich hadden deze kiezers meer waar voor hun stem moeten krijgen. Je kunt heel veel redenen bedenken waarom Forum buiten de boot valt: onervarenheid in het politieke bestuur, standpunten die op onderdelen ver afstaan van de andere partijen, campagnefilmpjes die bij partijen slecht vallen. Maar het laat onverlet dat de grootste partij bij de Statenverkiezingen nu, op Limburg na, langs de zijlijn is komen te staan."

"Hoezeer al die andere partijen zo hun redenen hadden om niet verder met Forum te onderhandelen, uit democratisch oogpunt is het slecht uit te leggen. Een provinciaal bestuur is tenslotte ook nog weer heel wat anders dan een nationale regering. In de provincie kun je naast principes ook pragmatisch een heel eind komen. En zoals een oude politieke leermeester ooit tegen mij zei: als je iemand in de politiek wilt bestrijden, moet je hem vooral de kans geven te mislukken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore