Forse gevolgen

NCTV: platleggen digitale systemen kan Nederland ontwrichten

12 juni 2019 12:02 Aangepast: 12 juni 2019 12:13
Beeld © Getty

We zijn te afhankelijk geworden van digitale middelen en dat kan de maatschappij flink ontwrichten. Daarvoor waarschuwt de NCTV vandaag. "Een simpele fout kan al forse gevolgen hebben." Ook voor onze nationale veiligheid.

De grote pinstoring van afgelopen weekend is een voorbeeld van de maatschappij-ontwrichtende schade die digitale systemen kunnen hebben. De storing zorgde in het hele land urenlang voor problemen.

Maar een kleine storing in een netwerk kan ook zorgen voor een kettingreactie aan problemen, waardoor uiteindelijk gas, water of elektra uit kunnen vallen. 

Veel te afhankelijk

De Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwt vandaag in het rapport Cybersecuritybeeld 2019 voor onze grote afhankelijkheid van digitale systemen. 

NCTV-baas Pieter-Jaap Aalbersberg: "We moeten ons beseffen dat we afhankelijk geworden zijn van digitale systemen. We kunnen best een aantal uur zonder stroom, maar tien minuten zonder internet is een heel ander vraagstuk. Kijk maar naar dit weekend, naar de pinstoring bij Albert Heijn. Hoe ons dat bijna al ontwricht, want we hebben geen cash geld. Die afhankelijkheid is een realiteit en daarom moeten we meer doen aan de weerbaarheid." 

Simpele fout al grote gevolgen

De vrijwel volledige afhankelijkheid van digitalisering heeft digitale veiligheid essentieel gemaakt voor het functioneren van  onze maatschappij en economie, constateert de NCTV verder.  

"Omdat er te weinig analoge alternatieven zijn om op terug te vallen, is de afhankelijkheid zo groot geworden dat aantasting kan leiden tot maatschappelijke ontwrichtende schade, concludeert de NCTV.  "Een simpele fout kan al forse gevolgen hebben."

MH17

De grootste digitale dreiging voor de nationale veiligheid gaat uit van de landen als China, Iran en Rusland in de vorm van spionage en sabotages. Dat zijn landen met een offensief cyberprogramma richting Nederland. "De risico's zijn: door grotere afhankelijkheid meer risico's van offensieve cyberprogramma's van andere landen", zegt Aalbersberg.

Verreweg de grootste dreiging van economische spionage komt volgens de NCTV uit China.

Voor Rusland is ons land een interessant doelwit van spionage vanwege onder andere MH17. Nederland is afhankelijk van een beperkt aantal aanbieders en landen en dat maakt ons kwetsbaar.  

Huawei 

Het overgrote deel van de hard- en software wordt ontworpen en geproduceerd in China en de Verenigde Staten. Zo is er momenteel veel discussie of Nederland in zee moet gaan met het Chinese Huawei voor het aanleggen van 5g-netwerken. 

"Daarom is het goed dat het kabinet een taskforce heeft opgericht met veiligheidssectoren, inlichtingendiensten en Economische en Buitenlandse Zaken. Ik verwacht dat het kabinet nog voor de zomer met maatregelen komt", zegt de NCTV-baas. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS: ook gebruik Huawei in randnetwerk 5G problematisch

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore