Schokkende cijfers

1 op 20 ouderen slachtoffer van mishandeling, meer aandacht nodig

12 juni 2019 06:14 Aangepast: 12 juni 2019 07:15
Beeld © ANP

Eén op de twintig ouderen krijgt ooit te maken met ouderenmishandeling. Schokkende cijfers, vindt minister Hugo de Jonge. Mishandeling bij ouderen herkennen en aanpakken is niet makkelijk. Daarom start er vandaag een tv-campagne.

De nieuwe tv-spotjes zijn onderdeel van de 'het houdt niet op'-campagne tegen geweld in huiselijke kring. Vanaf vandaag zijn ze te zien. 

Vorig jaar februari werd bekend dat ongeveer 120.000 thuiswonende ouderen te maken hebben met psychisch geweld. "Cijfers om van te schrikken", vindt De Jonge.  De mishandeling kan bijvoorbeeld lichamelijk en geestelijk geweld zijn, maar ook om financiële uitbuiting. 

Financieel misbruik

Dat laatste komt het meest voor. Meestal gebeurt dit door de familie. In het tv-spotje is een dochter te zien, die stiekem de pinpas van haar moeder mee heeft meegenomen om te shoppen. De moeder heeft niets door.

Met de spotjes hoopt de overheid dat mensen in de directe omgeving van ouderen iets doen als ze ouderenmishandeling vermoeden. Dat kan door in gesprek te gaan met de omgeving of het vermeende slachtoffer.

Wijkverpleegkundige Marjolein Zilverentant:

Wijverpleegkundige Marjolein vertelde in een eerder interview dat zij vindt dat er veel meer aandacht moet komen voor psychisch geweld onder ouderen. "Nu kunnen we dat melden bij het meldpunt Veilig Thuis. Maar dat meldpunt is vaak overbelast en is vooral gericht op kindermishandeling."

Volgens haar is huiselijk geweld bij ouderen vaak lastig te ontdekken. "Ik zit nu dertig jaar in het vak. In al die jaren heb ik nog nooit een oudere gehad die naar mij toekwam en zelf toegaf dat er sprake was van mishandeling of verwaarlozing. Maar dat betekent niet dat het niet gebeurt."

Laatst ontdekte ze nog dat een dochter die mantelzorger was, haar moeder verwaarloosde. "Ze haalde geen eten, hielp haar moeder niet en ze haalde het belletje weg waarmee haar moeder om hulp kon vragen. De dochter bleek last te hebben van psychische stoornissen. Daardoor mishandelde ze haar moeder."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Cijfers om van te schrikken': 120.000 ouderen slachtoffer van psychisch geweld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore