Bemoeienis oud-minister

Geen onderzoek door Kamer naar bemoeienis Opstelten bij Wilders-proces

11 juni 2019 15:27 Aangepast: 11 juni 2019 15:34
Geert Wilders Beeld © ANP

Er komt voorlopig geen parlementaire enquête naar mogelijke bemoeienis van het ministerie van Justitie en Veiligheid met de rechtszaak tegen Geert Wilders. De meesten van Wilders' collega's in de Tweede Kamer steunen zo'n diepgaand onderzoek niet.

Aanleiding voor Wilders' verzoek tot de enquête is een brief van minister Grapperhaus. Die schreef vrijdag dat er inderdaad overleg was geweest tussen het ministerie van Justitie en het Openbaar Ministerie over de vervolging van Wilders om zijn 'Minder-Marokkanen'-uitspraak. Dat was tot dusver altijd ontkend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opstelten bemoeide zich tóch met proces-Wilders, zaak op losse schroeven

Daardoor is de rechtszaak "een politiek proces" en een "afrekening met een politiek leider van de oppositie" gebleken, vindt Wilders. Het proces moet volgens hem dan ook meteen worden gestaakt en de Kamer moet een enquête instellen, waarbij de Kamer betrokkenen kan verplichten om onder ede hun verhaal te komen doen.

'Te vroeg'

Maar daarvoor vinden onder meer VVD, CDA, GroenLinks, SP, ChristenUnie en 50PLUS het te vroeg. Zij willen eerst de rechter laten spreken. Forum voor Democratie steunt de oproep van Wilders "uiteraard" wel.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore