'Unieke situatie'

Minister Blok over terughalen IS-kinderen: 'Unieke situatie, beleid niet gewijzigd'

11 juni 2019 15:22 Aangepast: 11 juni 2019 15:22
Een moeder met kind in een van de kampen (archieffoto) Beeld © AFP

De geheime operatie om twee IS-kinderen uit Noord-Syrië te halen, is uniek geweest. Dat zegt minister Stef Blok vandaag. Verder blijft de lijn zoals die is: de deur blijft dicht voor het actief ophalen van IS-strijders en hun families.

Gisteren werd bekend dat er twee weeskinderen van de Nederlandse Syriëganger Karenia J. uit Zwolle naar ons land zijn gehaald. De moeder van de kinderen overleed door ondervoeding en ziekte. De twee zijn aan een Nederlandse voogd overgedragen.

Het ging om een gezamenlijke actie met Frankrijk, dat twaalf kinderen heeft opgenomen.

Unieke situatie

Minister Stef Blok kreeg vandaag kritische vragen in de Tweede Kamer over het ophalen van de kinderen. De minister benadrukte dat het om een unieke situatie gaat. "Allereerst gaat het om jonge kinderen (2 en 4 jaar oud) die wees waren en dus te jong zijn om geïndoctrineerd te zijn en dus een gevaar te vormen.Daarnaast was er geen lokaal gezag aanwezig om voor de kinderen te zorgen."

Bovendien kon onder 'strenge beveiliging van de Franse missie' het gebied ingegaan worden om de kinderen terug te halen, zei Blok.

Stef Blok. Stef Blok.

Geen nieuw beleid

Het beleid blijft verder ongewijzigd, benadrukt minister Blok. De lijn is; geen consulaire bijstand in onveilig gebied. De deur blijft dus dicht voor het actief ophalen van IS-strijders en hun families. 

Er zijn volgens Blok niet meer Nederlandse wezen in kampen in Noord-Syrië. Nederland haalt geen moeders en kinderen van IS-strijders uit dat gebied omdat het te gevaarlijk is. Er zijn daar volgens de minister nog regelmatig schietpartijen.

85 kinderen

Begin dit jaar zei Nederland te onderzoeken of het mogelijk is een aantal vrouwelijke Syrië-gangers en hun kinderen terug te halen naar Nederland. Premier Mark Rutte benadrukte toen dat er geen Nederlanders naar Noord-Syrië gaan om de vrouwen en hun kinderen op te halen.

Meer dan honderd Nederlanders zitten vast in Syrisch-Koerdische vluchtelingenkampen en in gevangenissen daar. Volgens cijfers van begin mei van de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD gaat het om 55 volwassen Syrië-gangers en 85 kinderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland haalt twee IS-weeskinderen op uit Noord-Syrië

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore