Bemoeienis Opstelten

Wilders vraagt steun fractievoorzitters voor parlementaire enquête

11 juni 2019 13:04 Aangepast: 11 juni 2019 13:09
Geert Wilders

PVV-leider Geert Wilders heeft in een brief zijn collega-fractievoorzitters in de Tweede Kamer gevraagd om zijn verzoek voor een parlementaire enquête te steunen. Hij vraagt om zo'n onderzoek vanwege de politieke beïnvloeding van het proces dat tegen hem wordt gevoerd vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak.

Aanleiding voor het onderzoek zijn antwoorden die minister Grapperhaus vrijdag stuurde op vragen van Wilders. Grapperhaus schreef vrijdag dat er inderdaad overleg was geweest tussen het ministerie van Justitie en het Openbaar Ministerie over de vervolging van Wilders. Dat was tot dusver altijd ontkend.

In de antwoorden van Grapperhaus staat dat het voornemen van het OM om Wilders te vervolgen onderwerp van gesprek was tussen Opstelten en de voorzitter van het college van procureurs-generaal, Herman Bolhaar, op 25 september 2014. De stukken die daar verder mee te maken hebben, worden nog steeds geheimgehouden door het ministerie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe losse eindjes in de zaak-Wilders

Extreem gevoelig

RTL Nieuws meldde vorig jaar al dat Opstelten gesprekken had gevoerd met de top van het Openbaar Ministerie over dat proces-Wilders. Hij zou daarin hebben gezegd dat hij voorstander was van vervolging van Wilders.

De zaak ligt extreem gevoelig, omdat het gaat om politieke betrokkenheid bij de strafrechtelijke vervolging van een volksvertegenwoordiger.

Sneuvelen rechtszaak

De nieuwe informatie kan grote gevolgen hebben voor de vervolging van Wilders, omdat het Openbaar Ministerie niet de waarheid heeft gesproken tegenover de rechters. Mogelijk sneuvelt daardoor de hele rechtszaak.

Die zaak gaat op 25 juni verder als het hoger beroep tegen Wilders wordt hervat. Het OM en het ministerie van Justitie blijven overigens benadrukken dat het OM 'zelfstandig' een besluit heeft genomen om Wilders te vervolgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opstelten bemoeide zich tóch met proces-Wilders, zaak op losse schroeven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore