Ga naar de inhoud
Politieke beïnvloeding

Wilders wil parlementaire enquête na bemoeienis Opstelten met proces

Geert Wilders en zijn advocaten Beeld © ANP

PVV-leider Geert Wilders wil dat er een parlementaire enquête komt over de politieke beïnvloeding van het proces dat tegen hem wordt gevoerd vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak. Hij roept daartoe op nadat vrijdag bleek dat toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten zich wel met zijn vervolging heeft bemoeid, ondanks eerdere ontkenningen.

"Het laten vervolgen van een parlementariër omdat die de regering 'te veel voor de voeten loopt', is corrupt en een bananenrepubliek waardig", twittert Wilders. "Dit politieke proces moet worden gestopt. Een parlementaire enquête naar de politieke beïnvloeding van dit proces is zeer op zijn plaats."

Opstelten
Lees ook:
Opstelten bemoeide zich tóch met proces-Wilders, zaak op losse schroeven

Wél overleg gevoerd

Tot vrijdag ontkende het ministerie van Justitie altijd dat er overleg was gevoerd tussen het ministerie en het Openbaar Ministerie. Maar vrijdag bleek uit antwoorden van minister van Justitie Grapperhaus op Kamervragen van Wilders, dat dat overleg er wel degelijk was geweest.

In de antwoorden van Grapperhaus staat dat het voornemen van het OM om Wilders te vervolgen onderwerp van gesprek was tussen Opstelten en de voorzitter van het college van procureurs-generaal, Herman Bolhaar, op 25 september 2014. De stukken die daar verder mee te maken hebben, worden nog steeds geheimgehouden door het ministerie.

Beïnvloedde
Lees ook:
Beïnvloedde Opstelten het 'minder Marokkanen'-proces? Wilders wil opheldering

Extreem gevoelig

RTL Nieuws meldde vorig jaar al dat Opstelten gesprekken had gevoerd met de top van het Openbaar Ministerie over dat proces-Wilders. Hij zou daarin hebben gezegd dat hij voorstander was van vervolging van Wilders.

De zaak ligt extreem gevoelig, omdat het gaat om politieke betrokkenheid bij de strafrechtelijke vervolging van een volksvertegenwoordiger.

Sneuvelen rechtszaak

De nieuwe informatie kan grote gevolgen hebben voor de vervolging van Wilders, omdat het Openbaar Ministerie niet de waarheid heeft gesproken tegenover de rechters. Mogelijk sneuvelt daardoor de hele rechtszaak.

Die zaak gaat op 25 juni verder als het hoger beroep tegen Wilders wordt hervat. Het OM en het ministerie van Justitie blijven overigens benadrukken dat het OM 'zelfstandig' een besluit heeft genomen om Wilders te vervolgen.

Losse
Lees ook;
Losse eindjes in de zaak-Wilders