Na jaren een akkoord

Principeakkoord over pensioenen bereikt: AOW-leeftijd stijgt minder hard

04 juni 2019 17:12 Aangepast: 05 juni 2019 06:08
Protest tegen het verhogen van de AOW-leeftijd. Beeld © ANP

Na 9 jaar onderhandelen hebben het kabinet, werkgevers en vakbonden een principe-akkoord bereikt over de pensioenen. En er gaat het nodige veranderen: de AOW-leeftijd zal minder hard stijgen en mensen met zware beroepen kunnen eerder met pensioen.

1. AOW-leeftijd

Nu kun je met pensioen als je 66 jaar en 4 maanden oud bent. Die AOW gaat steeds verder omhoog. Als we gemiddeld een jaar ouder worden moeten we ook een jaar extra werken. Gemiddeld, met z'n allen. Dat is zoals het nu is. 

In de nieuwe plannen gaat de leeftijd veel minder snel omhoog. Sowieso de komende 2 jaar helemaal niet, blijft ie dus 66 jaar en vier maanden.  Daarna gaan we voor ieder jaar dat we gemiddeld ouder worden 8 maanden langer werken. In plaats van een heel jaar zoals het nu is. 

2. De zware beroepen

Daar is nu niets voor afgesproken. Een stukadoor moet net zolang doorwerken als een nieuwspresentator. Dat gaat veranderen. Er komt een regeling waarmee iedereen kan kiezen om drie jaar eerder te stoppen. Dat betekent dan wel dat die mensen minder pensioen krijgt.

3. De hoogte van de pensioenen

Nu dreigt een korting voor 2 miljoen pensioenen. Per 1 januari zou hun pensioenuitkering echt omlaag gaan. Afgesproken is dat die korting van tafel kan gaan. Pensioenen gaan dus niet omlaag. En in de toekomst worden pensioenen flexibeler.

Als het goed gaat gaan pensioenen straks sneller omhoog. Daar staat wel iets tegenover: als het tegenzit worden ze ook sneller verlaagd.

Frits Wester: 'Kabinet heeft water bij de wijn gedaan'

"De onderhandelingen strandden vorig jaar vanwege de AOW-leeftijd en de regelingen met de zware beroepen. Het kabinet vond dat de bonden niet zo moesten zeuren. Maar nu heeft het kabinet water bij de wijn gedaan en zijn ze de bonden tegemoet gekomen: op het gebied van de zware beroepen en de aow-leeftijd."

Wie de echte winnaars zijn? "De mensen die nu met pensioen zijn of bijna gepensioneerd zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pensioenoverleg wordt vervolgd: 'Goed gesprek'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore