'Kans nihil'

Forum voor Democratie eist voorzitterschap Eerste Kamer op

04 juni 2019 12:37 Aangepast: 04 juni 2019 13:42
De mooie vergaderzaal van de Eerste Kamer. Beeld © ANP

FVD wil de voorzitter van de Eerste Kamer leveren en draagt daarvoor de gepensioneerde generaal Toine Beukering voor. De partij stelt dat zij recht hebben op het voorzitterschap omdat ze de grootste partij zijn. Volgens politiek commentator Frits Wester is dat lang geen automatisme. "Kleine kans."

De Eerste Kamer moet op zoek naar een nieuwe voorzitter omdat VVD'er Ankie Broekers-Knol afzwaait. FvD heeft twaalf zetels in de senaat. De VVD heeft er evenveel, maar behaalde die met een flink aantal stemmen minder.

Maar de kansen van Beukering lijken klein. Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie mikken op een ervaren kandidaat uit hun eigen gelederen. Volgens politiek commentator Frits Wester gaat in elk geval de VVD met een kandidaat komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Henk Otten na crisis partijbestuur FvD: 'Ik ga gewoon de Senaat in'

Frits Wester: 'Oud gebruik'

"FvD maakt aanspraak op het voorzitterschap omdat ze de grootste zijn, maar dat is een oud gebruik. Kijk maar naar de voorzitter van de Tweede Kamer, PvdA'er Khadija Arib. Die partij heeft daar maar 9 zetels, maar kreeg toch het voorzitterschap. Er wordt altijd een beetje gekeken of de functies van voorzitter van de Eerste en Tweede Kamer en vice-president van de Raad van State eerlijk verdeeld worden tussen verschillende partijen."

Volgens Frits Wester speelt er nog iets belangrijkers. "De partijen hebben een functieomschrijving gemaakt waar de nieuwe voorzitter aan moet voldoen. Een van de belangrijke eisen is ervaring in de Senaat. Er komt veel kijken bij het voorzitterschap: zoals kennis van de protocollen en de ceremoniële aangelegenheden, maar het belangrijkste is de staatsrechtelijke kennis. Beukering heeft geen parlementaire ervaring. Ik acht de kans daarom vrij klein tot nihil dat hij het wordt."

Fractievoorzitter FvD in de Eerste Kamer

Vandaag maakte FvD ook bekend dat Paul Cliteur de fractie in de Eerste Kamer gaat leiden. De elf andere FvD-senatoren kozen unaniem voor de Leidse hoogleraar rechten en conservatieve publicist, meldt de partij van Thierry Baudet. Vorige maand bedankte Cliteur nog voor het fractievoorzitterschap, maar hij heeft zich bedacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gesprek met FvD-senatoren over toekomst omstreden Otten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore